Hei! Tästä alkaa uusi mielenkiintoinen artikkelisarja, jossa tulen opettamaan sinulle akryylimaalauksen perusteita. Artikkelisarjassa käyn läpi perustarvikkeet ja -menetelmät. Tässä ensimmäisessä osassa kerron aiheesta yleisesti ja saat tietää miten voit ottaa akryylimaalauksen haltuun.
Akryylimaalaus tekniikkana
Akryylimaalausta voidaan pitää matalan kynnyksen maalaustekniikkana. Ensinnäkin akryyliväreillä voi maalata hyvin monenlaiselle pinnalle, vaikka paperille, puulle, lasille tai maalauskankaalle. Akryylivärit ovat myös vesiliukoisia, joten niiden ohentamiseen ei tarvita tärpättiä kuten öljymaalauksessa. Paitsi tärpätti ei ole ollenkaan välttämätöntä öljymaalauksessakaan ja kaiken lisäksi öljyvärejäkin on saatavana vesiliukoisina. Oli miten oli, akryylivärien vesiliukoisuus on yksi niiden hyvistä puolista.
Perusakryylivärien sekä hyvä, että huono puoli on niiden nopea kuivuminen. Ne kuivuvat todella nopeasti, eli minuuteissa. Tämä on hyvä esimerkiksi kerrosmaalauksessa, koska yhden maalikerroksen kuivumista ei tarvitse odotella kauaa. Nopean kuivumisen huonona puolena on se, että se tekee pehmeiden valöörirajojen ja -gradaatioiden maalaamisesta hieman haasteellista. En pidä tätä kuitenkaan kovin vakavana ongelmana, sillä se on mahdollista voittaa suhteellisen helposti kun oppii oikeat tekniikat.
Akryylimaalaus on tosiaan matalan kynnyksen maalaustekniikka ja hyvä tapa alkaa tutustua maalaustaitoon. Liikkeellä on kuitenkin sellainen väärä käsitys, että akryylimaalaus olisi jotenkin helpompaa kuin öljymaalaus. Tämä ei pidä paikkaansa. Kummissakin tekniikoissa on omat haasteensa ja hyvät puolensa. Minun on vaikea laittaa niitä vaikeusjärjestykseen. Itse pidän ehkä enemmän öljyvärien maalaustuntumasta ja siitä miltä valmis öljyvärimaalaus näyttää. Tämä on kuitenkin makuasia. Pidän silti erittäin paljon myös akryyliväreillä maalaamisesta. Älä muodosta mielipidettäsi minun mielipiteeni perusteella, vaan kokeile itse ja päätä sitten mitä mieltä olet akryyliväreistä. Varoituksen sanana haluan kuitenkin muistuttaa, ettei kannata tehdä hätäisiä johtopäätöksiä. Mikään maalaustekniikka harvoin avautuu täysin heti ensimmäisellä maalauskerralla.
Jotta saisit realistisen kuvan akryylimaalauksesta käytä hyvälaatuisia tarvikkeita ja hanki tietoa oikeista periaatteista ja menetelmistä. Silloin asetat lähtöparametrit onnistumista tukeviksi. Maalaamalla huonolaatuisilla välineillä ja ilman mitään suunnitelmaa voi pettyä pahasti. Mutta tärkeintä on kuitenkin se, että maalaat. Ihan sama mitä ja miten maalaat, kunhan pääset maalamisessa jotenkin alkuun. Kun olet päässyt alkuun, voit sen jälkeen alkaa harkita tarkemmin sitä, että kannattaisiko maalaamisessa noudattaa jotain logiikkaa.
Miten saada hyvä ote maalaustaitoon nopeammin?
Jotta maalausharrastuksen aloittaminen olisi helpompaa kannattaa pyrkiä pitämään asiat aluksi yksinkertaisina. Tietoa kannattaa ja pitääkin hankkia, mutta suosittelen, että siinä vaiheessa kun päätät kokeilla maalaamista on hyvä jos voit tietoisesti rajoittaa niitä lähteitä joista etsit ohjausta. Miksi? Koska menetelmiä ja näkökulmia on niin monenlaisia. Mikään toimivista menetelmistä ei välttämättä ole toista parempi. Hyviä ja toimivia menetelmiä on yksinkertaisesti monia.
Vaikka toimivia lähestymistapoja on monia, saattavat ne joiltakin osin olla ristiriidassa keskenään. Jos olet absoluuttinen aloittelija se, että ammattitaiteilijat esittävät keskenään ristiriitaisia näkemyksiä voi hämmentää sinua, etkä enää pian tiedä ketä pitäisi uskoa. Tähän on yksinkertainen ratkaisu: Seuraa ensisijaisesti vain yhtä oppisuuntaa. Sillä ei ole väliä mikä se on, jos se toimii. Sitoutumalla aluksi tiettyyn näkökulmaan tulet saamaan nopeammin lujan otteen kuvataiteen tärkeimpiin periaatteisiin. Mutta jos säntäilet sinne tänne ja hypit menetelmästä toiseen, voi seurauksena olla se, ettet opi mitään kunnolla.
Kiinnitä huomio olennaiseen
Huomion kiinnittäminen olennaiseen liittyy läheisesti asioiden pitämiseen yksinkertaisena. Kaikkein olennaisinta maalaamisessa on kuvataiteen tärkeimmät periaatteet. Jos hallitset nämä periaatteet, sillä ei ole niin väliä onko kädessäsi maalaussivellin, lyijykynä vai hiilitikku. Onnistuminen taideteoksen tekemisessä perustuu ennen kaikkea kuvataiteen ydinperiaatteisiin, jotka eivät ole tekniikkasidonnaisia. Siksi myös akryylimaalauksen oppii nopeiten kun keskittää voimavaransa ydinperiaatteisiin.
Mutta mitkä ovat kuvataiteen tärkeimmät periaatteet? Jos olet lukenut muita artikkeleitani niin todennäköisesti tiedät mitkä ne ovat. Mutta siltä varalta, ettet vielä tiedä niin kertaan ne.
Kuvataiteen tärkeimpiin periaatteisiin kuuluu muun muassa mittaustaito, valöörit, väri ja sommittelu. Jos opettelet hallitsemaan nämä neljä asiaa on sinulla todella luja pohja syventää osaamistasi.
Hanki taitavaa ohjausta
Maailmassa on monia itseoppineita taiteilijoita. Vai onko sittenkään? Kuinkahan moni taiteilija on todellisuudessa oppinut malaamaan täydellisessä tyhjiössä ja eristyksissä kaikesta ulkoapäin tulevasta tiedosta. Ei kukaan! Varmasti jokainen itseoppinut taiteilija on saanut elämänsä aikana hyviä vinkkejä ja ohjeita jostain muualtakin kuin oman päänsä sisältä.
Sitä paitsi nykyään kun tietoa on niin paljon ja helposti saatavilla, täysin itseoppinut taiteilija alkaa olla myytti. Kun asiaa tarkemmin miettii niin eivätkö kaikki taiteilijat ole oikeastaan itseoppineita. Yksikään opettaja tai menetelmä ei harjoittele tai maalaa taiteilijan puolesta. Kyllä se työ on jokaisen tehtävä itse. Taitavalla ohjauksella ja hyvällä tiedolla oppimista voi helpottaa ja nopeuttaa, mutta ei muuttaa ketään maagisesti mestaritaiteilijaksi. Tosin tiedon vaikutukset kehitykseen voivat olla joskus todella dramaattisia ja vaikuttaa melkein maagisilta.
Tässä artikkelisarjassa tulet saamaan hyödyllisiä vinkkejä ja ohjeita, joiden avulla voit ottaa akryylimaalauksen haltuun nopeammin. Tulen pitämään asiat yksinkertaisina ja keskittymään olennaiseen. Jätän kaiken turhan teorian jauhamisen pois. Haluan, että artikkelisarjassa oleva tieto on käytännöllistä ja sellaista jota voit heti soveltaa maalaamiseen. Maalaamisesta saa helposti hyvin hämmentävää jos siihen alkaa sekoittaa monimutkaisia tarvikekombinaatioita, väriteorioita tai sommittelutekniikoita. Kaikki alkaa perusteista ja päättyy perusteisiin.
Ilmainen akryylimaalauksen verkkokurssi
Vaikka artikkelisarja tulee antamaan sinulle tarvittavat perustiedot, jotta voit alkaa harjoitella maalaamista itsenäisesti, suosittelen myös harkitsemaan liittymistä Akryylimaalaus avaimet -verkkokurssille. Miksi kurssille liittyminen kannattaa? Ensinnäkin kurssi on täysin ilmainen. Toiseksi kurssilla opit miten akryylimaalaus syntyy. Opit todellakin koko maalausprosessin alusta loppuun. Saat tietää mitä tarvikkeita tarvitset maalaamiseen ja miten värejä sekoitetaan. Kurssi antaa sinulle todellakin kaikki akryylimaalauksessa tarvittavat perustiedot. Pääset kurssille luomalla tunnuksen Taidekoulu Tuimalan sivustolle. Tunnuksen luominen ei velvoita ostamaan mitään ja se on täysin ilmaista. Käytä tämä uskomaton etu hyväksesi.
Ainoa puute ilmaisella kurssilla on se, että sillä opiskelu tapahtuu täysin itsenäisesti, joten et voi saada palautetta työskentelystäsi kurssin ohjaajalta. Ohjaaja kyllä demonstroi ja selittää kaiken tarkkaan kurssin videoilla, mutta muuten olet omillasi. Joten kannattaa harkita myös Taidekoulu Tuimalan maksullisia kursseja, koska mitä teet jos eteesi tulee kysymys tai este, johon et omin toimin meinaa millään löytää ratkaisua? Internetissä on toki paljon tietoa ja todennäköisesti saat ennemmin tai myöhemmin kaivettua sen jostain esiin. Mutta eikö olisi helpompaa jos voisi kysyä suoraan ammattilaiselta? Tässä onkin yksi ehdoton hyvän verkkokurssin etu. Se mahdollistaa vuorovaikutuksen pätevien opettajien kanssa. Joten käy tutustumassa Akryylimaalauskurssiin ja muihin kursseihimme osoitteessa www.taidekoulutuimala.fi.
Artikkelisarjan seuraavassa osassa tulen kertomaan sinulle mitkä ovat hyviä maalauspohjia.
Terveisin,
Tuomas
Comentarios