top of page

Akryylimaalaus haltuun osa 3. - Mitkä ovat hyvät akryylivärit?

Hei! Tässä akryylimaalauksen perusteita käsittelevän artikkelisarjan kolmannessa osassa kerron sinulle, mitkä ovat hyvät akryylivärit ja mitä värisävyjä sinun kannattaa sisällyttää väripalettiisi. Annan lopuksi myös pienen vinkin, joka voi tehdä värien sekoittamisesta helpompaa.



Akryylivärit joita käytän


Omien kokemusteni perusteella voin suositella Winsor & Newtonin Galeria akryylivärejä. Ne ovat korkealaatuisia ja silti kohtuullisen hintaisia. Winsor & Newtonilla on olemassa kallimmatkin akryylivärit, jotka oletettavasti ovat vieläkin paremmat, mutta itse olen toistaiseksi tullut hyvin toimeen Galeria maaleilla. Winsor & Newtonin Galeria värejä on myös kaikkein helpoin löytää. Niitä näyttää olevan myynnissä useimmissa taidetarvikeliikkeissä. Viimeisimmät Galeria värini ostin Kärkkäisen kivijalkaliikkeestä. Mikä kertoo jotain niiden saatavuudesta. Oleellisinta kuitenkin on se, että maalit ovat hyvälaatuisia. Ammattilaisen työkaluilla syntyy helpommin ammattimaista jälkeä.


Artikkelin alussa olevassa kuvassa, sekä tämän tekstin alapuolella näet Galeria akryyliväripulloja ja -tuubeja. Kuvissa näet myös kuivumisen hidastamiseen tarkoitetun apuaineen. Sellaisen hankkimista kannattaakin harkita, jos päätät käyttää Galeria värejä tai muita perusakryylivärejä, jotka akryylimaalille tyypilliseen tapaan kuivuvat nopeasti. Toinen hyvä apuaine on glazing medium.




Mitä värisävyjä kannattaa hankkia?


Nyt kun tiedät minkä merkkiset värit ovat takuuvarmasti hyviä, täytyy sinun vielä valita sopivat värisävyt. Värisävyjä on valmistajan tietojen mukaan kaiken kaikkiaan 56. Pitääkö sinun hankkia nämä kaikki, jotta voit maalata aiheen kuin aiheen ilman rajoituksia? Ei todellakaan! Hyvin minimalistisellakin väripaletilla pääsee todella pitkälle. Rajatun paletin käyttö on normaalia ammattitaiteilijoiden keskuudessa. Entä tarkoittaako rajoitettu paletti sitä, että maalaamisesta tulee vaikeampaa? Se riippuu siitä kuinka rajoitettu paletti on kyseessä ja mitkä värisävyt paletissa on. On kuitenkin hämmästyttävää miten monipuolisesti voi maalata pelkillä pääväreillä eli sinisellä, punaisella ja keltaisella. Alhaalla olevassa kuvassa näet minut maalaamassa pelkällä kolmella päävärillä + valkoisella. Kyseessä on öljymaalaus, mutta väriteoria toimii samalla tavalla riippumatta siitä onko kyseessä akryyli- vai öljyvärit.



Miksi päävärit taipuvat niin moneksi? Teorian mukaan pääväreistä voi sekoittaa valtavan kirjon eri värejä. Tämä pitääkin paikkansa, jos päävärien sävyt ovat oikeat. Mutta värien sekoittamista voi kyllä vähän helpottaa sillä, että laajentaa palettia hieman päävärien ulkopuolelle. Esimerkiksi poltettu umbra (ruskea), musta ja valkoinen auttavat paljon.


Yleensä otan paletin väriskaalan suhteen sen linjan, että käytän niitä värejä, jotka tuntuvat maalattavan aiheen kannalta tarpeellisilta. Ajatellaan vaikka, että aiheessa on violetti objekti ja minulla on taidetarvikelaatikossa objektin värisävyä lähellä oleva violetti värituubi. On järkevää käyttää silloin sitä, vaikka värin voisi sekoittaa kokonaan muista väreistä. Eli jos raha ei ole esteenä, suosittelen hankkimaan sopivan laajan värivalikoiman. Muista kuitenkin, että vähemmilläkin väreillä voi pärjätä hyvin.



Apuväline värien sekoittamisen harjoitteluun


Lupasin artikkelin alussa antaa vinkin värien sekoittamiseen. Vinkki on yksinkertainen. Hanki väriympyrä. Väriympyrästä näet kätevästi ja nopeati esimerkiksi vastavärit. Saatavilla on myös väriympyröitä, joista näkee mitä tapahtuu kun johonkin väriin sekoittaa jotain toista väriä. Nämä tietenkin selviää myös itse kokeilemalla, mutta sekoitusprosessi nopeutuu hieman kun voi luntata väriympyrästä.



Vähitellen värien sekoittamisen perussäännöt painuvat mieleen ja väriympyrä käy tarpeettomaksi. Yllä olevassa kuvassa näet yhdenlaisen väriympyrän. Siinä on esitetty perinteisen väriteorian perussäännöt pähkinän kuoressa.



Terveisin,


Tuomas



PS. Jos haluat osallistua akryylimaalauksen ohjattuun haltuun ottoon, kannattaa tutustua Taidekoulu Tuimalan verkkokursseihin. www.taidekoulutuimala.fi


Alla olevassa kuvassa näet Akryylimaalaus haltuun -kurssille osallistuneen Päivi Jäntin taidokkaan akryylimaalauksen.



Lisää kuvia kurssiemme oppilaiden teoksista löydät Taidekurssien Facebook-sivun kuvakansiosta.


Ota sinäkin akryylimaalaus haltuun!

Comentários


bottom of page