Hei! Tässä artikkelissa kerron sinulle millä siveltimillä pääset maalaamisessa hyvään alkuun.
Akryylimaalauksessa käytetään yleensä jäykkiä siveltimiä, sillä maalit ovat sen verran paksuja, että hennoimmilla siveltimillä maalaaminen käy vaikeaksi. Vaikka maaleja ohentaisi reilustikin, usein toimivin sivellin on jäykkä tai jäykähkö. Jäykkiä siveltimiä ovat jämäkät keinokuitusiveltiet sekä sianharjaksiset siveltimet. Lähtökohta akryylimaalauksessa on, että maalaa näillä. Jos tilaat siveltimiä verkkokaupasta, kaupat ovat useimmiten sijoittaneet erilaiset siveltimet omiin kategorioihinsa ja akryylimaalauksen siveltimet on helppo löytää.
Kun valitset siveltimiä, hanki muutamaa eri kokoa ja muotoa. Isoilla ja leveillä siveltimillä pystyt tekemään helposti taustoja, mutta yksityiskohtien tekemiseen tarvitset ohutkärkisiä pieniä siveltimiä. Keinokuitusiveltimillä saat helposti sileää jälkeä, kun taas karkeat sianharjaksiset siveltimet jättävät hieman epätasaisen pinnan. Hyvätkin siveltimet ovat kohtalaisen edullisia, joten pienemmälläkin budjetilla saat monipuolisen valikoiman hankittua. Maalaamisen kautta havaitset, minkälaisia siveltimiä tarvitset eniten.
Jos budjettisi on rajallinen, älä osta kaikkein kalliimpia siveltimiä. Pensseleitä tärkeämpää on kunnollinen maali – panosta mieluummin siihen. Tunnettujen ja arvostettujen valmistajien halvimmatkin siveltimet ovat yleensä riittävän hyviä. Itse ostin viimeksi Kärkkäisen kivijalkaliikkeestä halvan Daler-Rowneyn 10 siveltimen setin. En muista kuinka paljon se tarkalleen maksoi, mutta verkkokaupassa kyseinen setti maksaa vain 9,90€. Näillä siveltimillä maalasin esimerkiksi tämän akryylimaalauksen:
Akryylimaalauksessa ja öljymaalauksessa käytetään pääsääntöisesti samanlaisia siveltimiä. Jos törmäät öljymaalaukseen tarkoitettuihin siveltimiin, voit mainiosti käyttää niitä myös akryylimaalauksessa.
Kannattaa hankkia myös palettiveitsi, sillä tarvitset sitä ainakin värien sekoittamiseen. Palettiveitsellä voi tunnetusti myös maalata.
Vinkki siveltimen käytön harjoitteluun
Kokeile miten hyvin pärjäät pelkällä filbert-mallisella ja kokoa 12 olevalla siveltimellä.
Itse olen maalannut monen monta maalausta lähes yksinomaan tällaisella siveltimellä. Ainoastaan kaikkein tiukimpiin kohtiin olen ottanut astetta pienemmän siveltimen.
Vaikka maalaisitkin ainoastaan yhden mallisella siveltimellä, kannattaa niitä silti olla käytössä useampi. Esimerkiksi valoja varten oma sivellin ja varjoja varten oma. Maalatessa on tärkeää huolehtia riittävästä värihygieniasta, ettäivät värit alla sekoittua hallitsemattomasti keskenään, jolloin seurauksena on epäpuhtaat ja mutaiset värit. Ainoastaan yhden mallisen siveltimen käytön idea on siinä, että se kehittää maalaamisessa tarvittavaa hienomotoriikkaa. Kun yrittää tehdä yksityiskohdatkin keskikokoisella siveltimellä, vaaditaan siinä erityistä tarkkuutta ja huolellisuutta. Tällainen harjoittelu jos mikä tekee maalarista todellisen sivellinsankarin. Kokoa 12 oleva filbert soveltuu tällaiseen harjoitteluun hyvin.
Terveisin,
Tuomas
Comments