Haluatko oppia takuuvarman tavan kehittää piirustustaitoa? Entä haluatko maistiaisen siitä, miten ateljeeperinteessä on valmennettu taiteilijoita jo toistasataa vuotta? Jos haluat, siinä tapauksessa tämä artikkeli on juuri sinua varten. Opetan sinulle tässä artikkelissa, miten voit piirtää Bargue-kopion vaihe vaiheelta ja pääset samalla tutustumaan klassiseen piirustusmetodiin.
Mikä ihmeen Bargue-kopio?
Bargue-kopio tarkoittaa mestarikopiota, jossa mallikuvana käytetään jotakin 1800-luvulla eläneen ranskalaisen taidemaalarin Charles Barguen valmistaman kirjan piirustuksista. Charles Bargue on erityisen hyvin tunnettu kirjastaan Cours de Dessin, eli suomeksi piirustuskurssi. Kirja pitää sisällään lähes kaksisataa piirustusta, joiden kopioimisen tarkoitus on valmentaa taiteilijaa piirtämään ja maalaamaan luonnosta tai elävästä mallista. Tyyliltään Barguen piirustukset ovat mielenkiintoinen synteesi klassisismia ja realismia. Bargue oli myös varsin taitava tavassaan yksinkertaistaa muotoa niin, että aloittelevan taiteilijan oli ne helpompi jäljentää.
Bargue-kopioiden piirtämistä opetetaan vielä nykyäänkin monissa klassisen akateemisen taiteen kouluissa ja ateljeissa. Se on kieltämättä varsin toimiva tapa harjoitella piirtämisen perusteita.
Sopivan Bargue-kuvan valinta
Ennen kuin pääsemme itse Bargue-kopion piirtämiseen, täytyy ensin päättää minkä noin kahdestasadasta Barguen piirustuksesta valitsemme mallikuvaksemme. Barguen kirjassa mallipiirustukset etenevät helposti vaikeaan, yksinkertaisista yksityiskohtaisiin. Joten se minkä kuvista sinun tulisi valita riippuu tämän hetkisestä taitotasostasi. Jos olet aloittelija, on parempi aloittaa kirjan alkupään helpoimmista kuvista. Aivan ensimmäisenä kirjassa on yksinkertaisia viivapiirustuksia esimerkiksi silmistä ja korvista. Näiden helpoimpien kuvien jäljentämisestä on paljon hyötyä, eikä ne ole huonoja kokeneemmillekaan piirtäjille. Ne antavat hyvää harjoitusta kallistuskulmien havainnointiin ja opettavat käyttökelpoisia malleja, joita voi hyödyntää esimerkiksi mielikuvituksesta piirtämisessä.
Jos sinulla on jo jonkin verran aiempaa piirustuskokemusta voi olla kuitenkin mielekkäämpää siirtyä aavistuksen haastavimpiin piirustuksiin. Jotkin kirjan veistospiirustukset ovat tässä tapauksessa hyvä vaihtoehto.
Edistyneemmille piirtäjille löytyy kirjasta paljon haastavia kuvia jäljennettäviksi. Jokainen kykenee varmasti arvioimaan suhteellisen hyvin millainen kuva voisi sopia omaan taitotasoon. Kun olet tehnyt yhden tai muutaman Bargue-kopion onnistuneesti, voit siirtyä astetta vaikeampaan kuvaan.
Nyt varmasti mietit, että mistä Bargue-kuvia saa? Netistä hakemalla niitä löytyy runsaasti. Esimerkiksi täältä löytyy osa kirjan kuvista: https://www.michaelgioffredi.com/BookPage/?SN=2m8d Tai sitten voit ostaa itsellesi Barguen kirjan. Ota kuitenkin huomioon se, että kuvia on huono kopioida suoraan kirjasta, koska Bargue-kopion piirtämisessä olisi tarkoitus käyttää sight-size, eli näkökoko -menetelmää. Sight-size -menetelmässä mallikuva ja piirustuspaperi täytyy teipata vierekkäin kiinni piirustusalustaan. Kirjan sanallinen aineisto on kyllä hyödyllistä, jos haluaa syventyä metodiin ja sen historiaan oikein kunnolla.
Bargue-kuvien erityispiirteitä
Kun selaat Bargue-kuvia, saatat ihmetellä joitakin niistä. Miksi niissä on esimerkiksi vahvat ääriviivat, vahva kontrasti ja miksi jotkin niistä on piirretty erikoisesta kuvakulmasta?
Näihin kaikkiin on olemassa hyvät syyt. Ensinnäkin on tärkeää muistaa, että Bargue-metodissa on ennen kaikkea muuta kyse piirustustaidon harjoittelusta ja valmistautumisesta piirtämiseen ja maalaamiseen luonnosta. Bargue-kuvat on suunniteltu niin, että ne opettavat piirtäjälle tärkeitä kuvataiteen ja estetiikan periaatteita. Bargue-kopioiden piirtämisen ei ole tarkoitus olla lopullinen määränpää. Mutta miksi ääriviivat, kontrasti ja erikoiset kuvakulmat?
Ääriviivat auttavat kohteen muodon havainnoinissa ja piirtämisessä. Piirustus jossa on ääriviivat on yksinkertaisesti helpompi jäljentää ja jäljennöksen onnistumista on myös helpompi arvioida.
Suuri kontrasti valon ja varjon välillä muodostaa kohteeseen mielenkiintoisia ja selkeästi havaittavia muotoja. Tämä auttaa katsomaan mallikuvaa taiteilijan silmin. Toisin sanottuna niin, että katsot kohdetta muotojen ja sävyjen kautta sen sijaan, että ajattelisit mikä se on mitä piirrät.
Erikoinen kuvakulma palvelee samaa tarkoitusperää kuin edellä mainitut piirteet. Kun katsot tavanomaista kohdetta epätavanomaisesta näkökulmasta, näet kohteen helpommin muotojen ja sävyjen kautta. Tällöin kohde ikään kuin muuttuu abstraktiksi. Abstrakti näkeminen on taiteilijan tapa nähdä maailma.
Mitä piirustustarvikkeita tarvitset Bargue-kopion piirtämiseen?
Bargue-kopion piirtämiseen et välttämättä tarvitse muuta kuin kynän ja paperin, mutta saadaksesi täyden hyödyn harjoituksesta on parempi jos hankit muitakin välineitä.
Listaan seuraavaksi mitkä välineet tarvitset, jos teet Bargue-kopion tämän artikkelin ohjeiden mukaan.
-Pystysuora piirustusalusta
-Teippiä
-Piirustuspaperi
-Veitsen ja hiomapaperia
-Lyijy- tai hiilikyniä
-Neulepuikon
-Muovailtava pyyhekumi
(-Stomppi tai jokin muu häivytin)
Kun sinulla on kaikki nämä tarvikkeet valmiina, voimme siirtyä itse Bargue-kopion piirtämiseen.
Valmistautuminen piirtämiseen
Koska tulemme piirtämään Bargue-kopion sight-size -menetelmällä, vaatii piirtäminen joitakin valmisteluja. Sight-size -menetelmässä mallikuva jäljennetään täsmälleen samankokoisena ja samanlaisena. Tavoite on vaatimattomasti täydellisyys.
Ensinnäkin tarvitset riittävän tilavan paikan, jossa piirrät. Jos vain mahdollista niin piirrä seisaaltaan. Tilaa tarvitset etäisyyden ottamiseen piirustusalustasta, jotta voit tarkastella piirustustasi pienen etäisyyden päästä. Sinun tulisi katsoa piirustusta ja mallikuvaa etäisyyden päästä usein piirustusprosessin aikana. Näin niitä on helpompi verrata toisiinsa.
Piirustusalustan tulisi olla pystysuora. Jos sinulla on säädettävä maalausteline, käytä sitä. Mutta jos et omista sopivaa maalaustelinettä, voit käyttää alustana seinää.
Teippaa sitten mallikuva ja piirustuspaperi vierekkäin piirustusalustaan.
Näiden valmistelutoimenpiteiden lisäksi sinun täytyy määritellä lattiasta kohta josta teet mittaukset ja teet havaintoja. Jos tilasi sen sallii, niin tee mittaukset useamman metrin päästä, jotta näet sekä mallikuvan ja piirustuksesi yhtenä kokonaisuutena. Entä jos tilasi ovat liian pienet? Mittauspaikan etäisyyttä tärkempää on käyttää aina samaa etäisyyttä. Jotta muistaisit mittauspaikan, kannattaa laittaa lattiaan merkiksi teipinpala.
Mittaukset voi suorittaa myös niin, että painaa mittatikun piirustusalustaa vasten, eli suoraan paperin päällä. Yksi syy miksi mittauksien tekemistä olisi hyvä harjoitella tekemään etäisyyden päästä on se, että se valmentaa sinua tekemään mittauksia myös silloin kun piirrät luonnosta tai kun piirrettävä mallikohde on kauempana. Näytän tämän artikkelin lopussa olevassa videossa molemmat mittaustavat.
Entä pöydällä piirtäminen? Voit piirtää pöydälläkin, mutta se altistaa virheille. Piirustus voi esimerkiksi helposti venyä, johtuen kuvakulman aiheuttamasta vääristymisestä. Jos piirrät pöydällä, nouse välillä seisomaan ja nojaa eteenpäin niin, että katsot piirustusta suoraan sen yläpuolelta.
Valmistaudu piirtämiseen myös henkisesti. Bargue-kopion piirtäminen edellyttää rauhoittumista ja keskittymistä. Valmistaudu siihen, että piirustuksen valmiiksi saamiseen menee aikaa useampi tunti. Mitä vaikeampi Bargue-kuva on kyseessä, sitä enemmän sen jäljentämiseen menee aikaa. Jotkut kertovat piirtäneensä yhtä Bargue-kopiota ateljeekoulutuksessa jopa viikkoja. Hitaus ei tietenkään ole itsessään harjoituksen tarkoitus. Mutta koska tavoite on täydellisyys, hätäily on unohdettava. Bargue-kopion piirtäminen on oivaa harjoitusta kärsivällisyydessä.
Lineaarisen luonnoksen piirtäminen
Bargue-kopion piirtäminen alkaa lineaarisen luonnoksen piirtämisellä. Lineaarinen luonnos tarkoittaa luonnosta, joka on piirretty suorilla viivoilla. Suorien viivojen käyttö luonnostelussa opettaa sinut pelkistämään aiheen yksinkertaisempaan ja helposti käsiteltävämpään muotoon. Barguen kirjassa joissakin kuvissa on mukana valmis malliesimerkki lineaarisesta luonnoksesta, joten voit myös aloittaa sellaisen kopioimisesta. Valmiin lineaarisen luonnoksen kopioiminen auttaa sinua pääsemään sisälle menetelmään ja onnistuminen on varmempaa. Tulet huomaamaan, miten paljon helpompaa teos on piirtää loppuun lineaarisen luonnoksen pohjalta.
Miten lineaarinen luonnos piirretään?
Lineaarisen luonnoksen piirtämisessä sinun täytyy selvittää vastaukset kolmeen kysymykseen. Minkä kokoinen se on? Mikä on sen sijainti? Mikä on sen kallistuskulma?
Aivan ensimmäisenä aloitamme kohteen yleiskoon määrittelystä. Mittaa siis neulepuikolla tai kynällä kohteen korkeus ja leveys. Katso mitkä ovat mallikuvassa kaikkein etäisimmät pisteet niin pysty- kuin vaakasuunnassa. Näin saat selville kohteen yleiskoon. Nämä etäisimmät pisteet muodostavat ikään kuin kehyksen jonka sisään piirustus piirretään. Näiden pisteiden tulisi olla täsmälleen samalla tasolla kuin mallikuvassa. Muista, että Bargue-kopio piirretään täsmälleen samankokoisena.
Käytä luonnoksen piirtämiseen kovaa hiilikynää tai jos käytät lyijykynää niin kovuudet HB tai H ovat sopivia. Tärkeintä on, että piirustus pysyy mahdollisimman pitkään sellaisena, että siihen voi tehdä korjauksia. Sinun on helpompi piirtää kevyemmin kun pidät kynästä kiinni sen keskiosasta tai loppupäästä.
Siluetin piirtäminen
Seuraavaksi pääsemme siluetin piirtämiseen. Tässä vaiheessa olemme kiinnostuneita vain kohteen ulkoisista ääriviivoista. Voit halutessasi tehdä paperille siluetin kokoa koskevia merkintöjä. Tai voit siirtyä suoraan siluetin hahmotteluun. Muista, että tavoitteena on täydellinen kopio mallikuvasta, joten mittailuun, merkintöihin ja niiden korjailuun kannattaa käyttää tarpeeksi aikaa. Lineaarisen siluetin ei kuitenkaan tarvitse olla täydellinen, koska se muodostaa vain vertailukohdan, jonka pohjalta piirustus hiotaan lopulliseen hyvin artikuloituun muotoonsa. Mutta mitä huolellisemmin työskentelet piirustusprosessin joka vaiheessa, sen parempi. Kun piirrät siluettia kiinnitä huomiota eri kohtien kallistuskulmaan. Siluetin oikea muoto saavutetaan jäljentämällä kallistuskulmat oikein.
Siluetin sisällä olevien muotojen piirtäminen
Kun siluetti on valmis, voit piirtää kaiken sen mitä näet siluetin rajojen sisällä. Noudata samoja periaatteita kuin siluetin piirtämisessä. Muista, että käsittelemme aihetta vielä viivapiirustuksena. Älä sävytä vielä mitään, vaan piirrä vain muotojen ääriviivat käyttäen suoria viivoja.
Luonnoksen artikulointi
Kun lineaarinen luonnos on valmis, olet luonut vahvan perustan Bargue-kopiolle. Seuraavaksi tätä luonnosta täytyy alkaa artikuloida, eli tarkentaa niin, että se vastaa muodoiltaan tarkalleen mallikuvaa.
Notan-sävytys
Sävytä kuvan varjot ja tummimmat alueet. Nyt kuvassa on kaksi sävyä, vaalea ja tumma. Nimitys Notan tulee tästä. Notan on japania ja tarkoittaa kahta sävyä. Nyt luonnos on valmis.
Valöörien hienosäätö ja piirustuksen viimeistely
Kun luonnos on valmis, voit ottaa piirtämiseen mukaan pehmeämmät hiilikynät. Sävytä kuvasta kaikkein tummimmat alueet joko tavoite tummuuteen tai lähelle sitä. Laajojen tummien alueiden sävyttämisessä voit käyttää apuna stomppia. Hieromalla hiiltä paperiin stompilla, saavutat nopeammin tavoite tummuuden. Stompin käytössä kannattaa kuitenkin olla varovainen. Piirustus olisi hyvä pitää mahdollisimman pitkään sellaisena, että sitä voi kumittaa ja korjailla. Liian innokas ja voimakas stompin käyttö voi työntää hiilen/grafiitin liian syvälle paperiin, jotta sitä voisi kumittaa pois.
Piirustus etenee tästä eteenpäin niin, että hiot yksityiskohdat ja valöörit kohdalleen. Muista käyttää myös pyyhekumia piirtämiseen ja muotoile sillä kuvaa. Piirrä kevyesti, jotta korjaukset ovat mahdollisia. Käytä valopuolen sävyttämiseen kovaa kynää. Kiinnitä huomiota valon ja varjon välisiin rajoihin. Huomaatko esimerkiksi yllä olevasta kuvasta, miten jotkin rajakohdista ovat pehmeitä ja jotkin teräviä. Valon ja varjon välisen rajan pehmeys riippuu kohteen kolmiulotteisesta muodosta. Bargue-kopiossa kolmiulotteisuutta ei kuitenkaan tarvitse ajatella sen enempää. Riittää, että rajojen laadullisen vaihtelun näkee.
Kun piirustus tuntuu mielestäsi valmiilta, katso piirustusta uudelleen etäisyyden päästä mallikuvaan verraten. Jos huomaat poikkeaman, piirustuksesi ei ole vielä valmis. Piirustus on valmis sitten kun piirustuksesi on mahdollisimman tarkka kopio mallikuvasta. Pyri täydellisyyteen. Jatka piirustuksen hiomista niin kauan, ettet enää löydä virheitä. Älä päästä itseäsi helpolla.
Jos piirtäminen käy liian raskaaksi tai alat väsyä, kannattaa pitää tauko. Itse jaan usein Bargue-kopion piirtämisen useammalle päivälle. Tauot auttavat näkemään piirustuksen tuorein silmin. Omille virheille sokeutuu helposti.
Olenko epäonnistunut Bargue-kopiossa jos se ei ole täydellinen?
Et suinkaan! Voit olla tyytyväinen kun olet tehnyt parhaasi. Jokainen tosissaan tehty Bargue-kopio vie piirustustaitoasi eteenpäin. Jos yhdennäköisyys on huomattavampi kuin poikkeamat, voidaan puhua hyvästä piirustuksesta. Muista, että Bargue-kopion piirtäminen on harjoitusmetodi, ei lopulllinen päämäärä. Bargue-metodiin onkin hyvä välillä ottaa etäisyyttä ja piirtää jotain muuta, esimerkiksi varsinaisia teoksia. Piirtämisessä harjoittelu ja taidonnäyte on hyvä erottaa toisistaan.
Seuraavasta videosta näet koko piirustusprosessin alusta loppuun. Videolla käytän Marie's hiilikyniä. Piirtojäljen nopeampaan tummentamiseen ja tasoittamiseen käytän välillä stomppia ja wc-paperia. Katso video ja opi kuinka Bargue-kopion piirtäminen käytännössä tapahtuu.
Piirustusterveisin,
Tuomas
Comments