top of page

Galileon varjo: Ennakkoluulojen voima tieteessä – rajoittaako se edistystä?

Tieteellä on pitkään ollut ainutlaatuinen asema totuuden etsinnässä. Sen perimmäinen tarkoitus on selvittää todellisuutta objektiivisesti, ilman ennakko-oletuksia. Kuitenkin historian saatossa tieteellinen tutkimus on toisinaan törmännyt esteisiin, jotka eivät liity metodologisiin rajoituksiin, vaan kulttuurisiin ja ideologisiin ennakkoluuloihin. Näitä esteitä ovat esimerkiksi vallalla olevat maailmankatsomukset ja pelot siitä, mihin suuntaan tieteen löydökset saattavat johtaa.




Historian opetus: Kirkko ja Galileo


Galileo Galilein tarina on yksi tunnetuimmista esimerkeistä siitä, kuinka uskonnollinen dogma rajoitti tieteellistä tutkimusta. Galileon havainto, että maa ei ollutkaan maailmankaikkeuden keskipiste, haastoi kirkon vallassa olevan kosmologisen järjestyksen. Tämän seurauksena Galileo joutui inkvisition eteen, ja hänen havaintonsa julistettiin harhaoppisiksi.


Tätä on syytä selventää niin, ettei synny mustavalkoista käsitystä kirkon ja tieteen välisestä sodasta. Nimittäin Galileon aikana kirkko oli omaksunut Aristoteleen ja Ptolemaioksen geosentrisen maailmankuvan, joka oli paitsi uskonnollisesti myös tieteellisesti hallitseva. Tämä maailmankuva oli syvään juurtunut niin akateemisessa kuin teologisessa yhteisössä, ja sitä pidettiin aikansa parhaiten perusteltuna selityksenä kosmoksen rakenteelle. Galileon havaintoja ja aurinkokeskeistä mallia vastustettiin osittain siksi, että ne haastoivat tämän intellektuaalisen konsensuksen. Kyse oli siis suositun ja hallitsevan näkemyksen haastamisesta.


Ristiriidassa oli kyse myös institutionaalisen auktoriteetin puolustamisesta. Katolinen kirkko ei halunnut menettää asemaansa totuuden määrittäjänä, mutta vastustus ei tullut yksinomaan uskonnollisista syistä. Myös monet sen ajan tieteilijät suhtautuivat skeptisesti Galileon teorioihin, koska ne eivät sopineet olemassa oleviin havaintoihin, kuten tähtien parallaksin puuttumiseen.


Galileo Galilein tarkoitus ei ollut kuitenkaan haastaa katolisen kirkon auktoriteettia tai uskonnollisia oppeja, vaan pikemminkin edistää tieteellistä totuutta ja löytöjä. Galileo oli itse harras katolilainen, ja hänen työnsä oli pohjimmiltaan pyrkimys sovittaa yhteen tieteellinen tutkimus ja uskonnollinen vakaumus.


Vaikka Galileon aika on kaukana menneisyydessä ja tieteen ja uskonnon valta-asetelma on muuttunut, voisiko samanlaisia ilmiöitä esiintyä myös nykypäivänä? Onko mahdollista, että tieteellistä tutkimusta yhä rajoittavat ideologiset ennakko-asenteet tai pelko totuuden seurauksista? Tämä kysymys on edelleen ajankohtainen, kun tiedeyhteisö käsittelee uusia ja kiistanalaisia aiheita.



Nykyajan haaste: Pelko uskonnon paluusta

Nykyään tieteessä vaikuttaa toinen, kenties hienovaraisempi pelon muoto: pelko uskonnon paluusta. Tiedeyhteisössä esiintyy toisinaan vastustusta sellaisia tutkimussuuntauksia kohtaan, jotka näyttävät antavan tilaa hengellisille tai filosofisille kysymyksille. Tämä pelko on erityisen ilmeinen esimerkiksi evoluution tutkimuksessa, jossa darvinistinen evoluutioteoria on hallitseva paradigma.




Denis Noble, tunnettu brittiläinen fysiologi ja systeemibiologi, kertoo tapauksesta, joka tapahtui Novartis Foundation Symposiumissa vuonna 1997. Hän puolusti tilaisuudessa reduktionismin* kritiikkiä, mutta huomasi pian jäävänsä lähes yksin. Yksi kollegoista, joka tuki häntä yksityisesti, ei uskaltanut tehdä sitä julkisesti, koska hän pelkäsi sen näyttävän siltä, että hän "päästää Jumalan takaisin sisään [tieteeseen]". Noble huomauttaa, että tällainen ajattelutapa ei ole harvinainen: monet tieteilijät suhtautuvat varoen kaikkiin tieteellisiin käsityksiin, jotka saattavat antaa tukea uskonnollisille näkemyksille.


Noblen mukaan tämä pelko on erityisen vahva "neo-darwinismin"** (uusdarvinismi) piirissä, jossa pelätään luomisteorian ja muiden uskonnollisten käsitysten uudelleen esiinmarssia. Hän vertaa tätä korttitaloon, joka on rakennettu huonojen käsitteiden ja heikon tieteen varaan, mutta jota ylläpidetään tiukasti, jotta uskonto ei saisi jalansijaa tieteessä.


Mielenkiintoinen erikoisuus tieteen maailmassa on muuten se, että jotkut uskovat ovat darvinistisen evoluutioteorian voimakkaimpia puolustustajia, tosin he uskovat, että kyseessä on Jumalan luoma prosessi. Tämä teoria kantaa nimeä teistinen evoluutio (tai evolutiivinen kreationismi). Tämän näkemyksen kannattajat hyväksyvät modernin biologian perusperiaatteet, kuten luonnonvalinnan, mutaatioiden ja geneettisen ajautumisen, mutta näkevät nämä prosessit osana Jumalan suunnitelmaa ja luomistyötä. Jumalan ajatellaan siis säätäneen maailmankaikkeuden alkuparametrit niin, että luonto saattoi hoitaa 'luomistyön' itsenäisesti ilman Jumalan suoranaista puuttumista tapahtumien kulkuun.


Teistisen evoluution tunnetuimpia kannattajia ovat tutkijat Francis Collins, Kenneth R. Miller ja John Polkinghorne. Nämä tutkijat ovat käsittääkseni kokeneet vähemmän jos ollenkaan vastarintaa darvinistisen konsensuksen taholta, mikä on luonnollista, koska he eivät kyseenalaista hallitsevaa teoriaa.


Monesti on niin, että kun siirrytään biologiasta fysiikan alueella naturalistienkin mielipiteet alkavat pehmentyä. Esimerkiksi jopa Richard Dawkins ja Richard Hitchens ovat antaneet tunnustusta teistien hienosäätö-argumentille, joka on fysiikkaan ja kosmologiaan perustuva tapa todistella Jumalan olemassaoloa. He eivät tietenkään hyväksy teistien lopullista johtopäätöstä, mutta tunnustavat itse argumentin vahvuudet.


Niinpä vaikuttaa, että darvinistinen evoluutioteoria, joka on biologinen teoria, on muodostunut eräänlaiseksi naturalistisen tieteen ruumiillistumaksi ja horjumattomaksi dogmiksi. Jos haluaa teistinä (tai muun uskonnollisen näkökannan kannattajana) sopeutua tieteelliseen yhteisöön on teistinen evoluutio tai jokin muunnelma siitä turvallisin tapa tehdä se. Miksi? Koska se ei koske suosittuun dogmiin.


On toki selvää, että itseään kunnioittava ihminen ei alistu toisten ihmisten määräiltäväksi kun on kyse syvimmistä vakaumuksista. Enkä tarkoita tällä kapinointia tai lapsellista auktoriteettien uhmaamista. Ei missään nimessä. On auktoriteetteja, jotka ansaitsevat kunnioituksen ja tottelevaisuuden. Omat näkemykset tulisi pyrkiä ilmaisemaan aina kunnioittavalla, ystävällisellä ja järkevällä tavalla. Koko artikkelini ydintarkoitus on kannustaa murtautumaan ulos omista pinttyneistä käsityksistä ja tutkimaan asioita avoimin mielin. Ennen kaikkea koen tärkeäksi, että erilaisia selitysmalleja ja teorioita arvioidaan oikeudenmukaisesti. Olkinukkeilu ja tietämättömyyteen perustuva argumentointi ja kritiikki on liian yleistä. On kätevää muotoilla oman näkökannan haastava teoria niin, että se on helppo kumota.



Kysymysten esittämisen tärkeys

Yksi tärkeimmistä kysymyksistä, jonka voi itselleen esittää, on: "Mistä tiedän, että se mitä tiedän on totta?"Raamattu kehottaa samansuuntaisesti: "Koetelkaa jatkuvasti, oletteko uskossa." (2. Kor. 13:5)


Omia käsityksiä on tärkeää tarkastella säännöllisesti – muuten lukeminen ja kuunteleminen jää helposti passiiviseksi vastaanottamiseksi. Tietoa tulisi analysoida eri näkökulmista ja kysyä rohkeasti: "Perustuuko tämä väite faktoihin vai oletuksiin?"


Totuus kestää kysymykset ja selviää koetuksesta. Sen sijaan väärät uskomukset paljastuvat, kun niitä tutkitaan rehellisesti. On kuitenkin tunnustettava, ettei kaikkea voida nykymenetelmin täysin ymmärtää. Todellista totuudenrakkautta on myös nöyryys – tieto siitä, kuinka rajallista ymmärryksemme on. Yksilön tasolla tämä korostuu entisestään: suurin osa tiedostamme perustuu toisen käden lähteisiin, eikä meillä ole resursseja tutkia kaikkea itse.


Siksi on tärkeää arvioida lähteiden luotettavuutta. Vääristä lähtökohdista seuraa vääriä johtopäätöksiä. On hyvä muistaa, että asiantuntijuuskin on suhteellista – kukaan ei voi tietää kaikkea, ja jokainen näkee vain pienen siivun todellisuudesta.


Lopulta: kysymysten esittäminen ei ole epäuskon merkki, vaan totuuden etsimistä. Kysyvä mieli on viisas mieli.



Noblen rinnastus

Dennis Noble tekee mielenkiintoisen rinnastuksen menneisyyden ja nykyisyyden välillä. Hän huomauttaa, että nykyaikainen tieteellinen yhteisö, joka pelkää uskonnollisia vaikutteita, toimii osittain samalla tavalla kuin kirkko Galileo Galilein aikana. Aikoinaan kirkko vastusti tieteellisiä löytöjä, koska ne uhkasivat sen teologisia käsityksiä. Nyt jotkut tiedeyhteisön jäsenet vastustavat tieteen luonnollista kehitystä, koska pelkäävät, että se voisi antaa tukea uskonnollisille näkemyksille.


Tämä heijastaa syvempää ongelmaa: sekä menneisyyden kirkko että nykyajan antiteistit*** pyrkivät rajoittamaan tiedonetsintää maailmankatsomuksellisista syistä. Noble kritisoi tätä ajattelua ja muistuttaa, että tiede ei ole maailmankatsomus, vaan menetelmä, jonka tarkoituksena on selvittää todellisuutta avoimesti.


Noble esittää tässä äärimmäisen, äärimmäisen tärkeän huomion, joka on hyvä toistaa. Tiede ei ole maailmankatsomus, vaan menetelmä, jonka tarkoituksena on selvittää todellisuutta avoimesti. Muussa tapauksessa tiedettä voitaisiin pitää eräänlaisena uskontona (tieteisusko), koska tiedekin perustuu joihinkin oletuksiin, joita ei voida laboratoriossa vahvistaa. Jos jokin oletetaan todeksi ilman kiistattomia tieteellisiä todisteita, on kyse uskonvaraisesta asiasta. Niinpä tiede on hyvä pitää oikealla paikallaan eli toimivana menetelmänä, maailmankatsomuksen sijaan.


Tavanomainen uskon määritelmä viittaa yleensä vakaumukseen tai luottamukseen johonkin asiaan, henkilöön tai väitteeseen ilman, että siihen on välittömiä todisteita tai empiiristä varmuutta. Esimerkiksi lauseessa "Uskon ystävääni" tarkoitetaan luottamusta henkilön sanoihin tai tekoihin. Luottamusta ystävään voidaan perustella toistuvilla henkilökohtaisilla kokemuksilla, mutta kukapa meistä olisi tieteellisesti tutkinut ystävämme käytöstä ja jokaisen lausunnon absoluuttista paikkansapitävyyttä laajamittaisten tieteellisten analyysien avulla?


Tieteessä usko voi viitata hypoteesiin tai oletukseen, joka ohjaa tutkimusta, mutta jota ei ole vielä todennettu. Tällaisessa kontekstissa usko on luonteeltaan väliaikaista ja sen oikeutus riippuu tulevista todisteista. Meillä ei muuten ole mitään syytä sulkea tätä uskokäsitteen tieteellistä sovellutusta pois uskonnosta. On lukematon joukko ihmisiä, jotka perustavat uskonnolliset näkemyksensä syvälliseen tutkimiseen ja todistustusaineistoon (myös luonnontieteiden tarjoamiin todisteisiin). Itse kannatan tätä näkökulmaa uskontoon ja jopa Raamatusta löytyy kannustusta hankkia uskon perusteet tällä tavalla, sen sijaan, että uskoisimme johonkin ilman konkreettisia todisteita.


Se miten 'uskovien' usko usein ymmärretään ja esitetään väärin on karikatyyri ja olkinukke, joka ei vastaa todellisuutta. Toki sitä ei voida kieltää etteikö monet myös nojaa vahvasti subjektiivisiin tuntemuksiinsa uskossaan, mutta kyseessä ei ole kaikkien jakama lähestymistapa. Olipa aihepiiri mikä tahansa, objektiivisten todisteiden ja subjektiivisen kokemuksen välille tulisi pyrkiä löytämään sopiva tasapaino.


Oli miten oli, niin kauan kuin tiede ymmärretään menetelmänä ja tunnustetaan se, että tiedekin toimii tiettyjen oletusten varassa, ei meidän tarvitse pelätä sitä, että uskonto on väistämättä esteenä tieteelliselle tutkimukselle ja kehitykselle.



Tiede ja hengellisyys: Ristiriita vai synergia?

Tutkijat, kuten Stuart Kauffman, Denis Noble ja Michael Levin, ovat korostaneet, että tieteen ja hengellisyyden välinen yhteys ei välttämättä ole ristiriitainen. He ehdottavat, että tieteellinen tutkimus voi avata uusia näkökulmia merkityksen, tarkoituksen ja pyhyyden ymmärtämiseen ilman, että se edellyttäisi perinteistä uskonnollista dogmaa.


Kauffmanin mukaan emergenssi — monimutkaisten järjestelmien itsenäinen kehitys yksinkertaisista osista — voi tarjota perustan "pyhän" uudelleenarvioinnille. Levinin työ bioelektristen signaalien parissa puolestaan osoittaa, että solujen toiminta ei rajoitu pelkästään genetiikkaan, vaan edustaa laajempaa järjestelmän tasolla tapahtuvaa ohjausta.




Muistettakoon, että monet tieteen jättiläisistä ovat olleet syvästi hengellisiä ihmisiä. Esimerkiksi Isaac Newton kirjoitti enemmän raamatullisista aiheista kuin tieteellisistä aiheista. Syvä uskonnollinen vakaumus ei siis yksinään kerro mitään tutkijan pätevyydestä tai pätemättömyydestä tiedemiehenä. Moni huomattava tiedemies menneisyydessä ja nykyaikana ei ole nähnyt mitään ongelmaa sovittaa yhteen tiede ja hengellisyys. Ongelma se on vain niille, jotka ehdottomasti haluavat rajata Jumalaan liittyvät pohdiskelut tieteen ulkopuolelle. On muistettava, että joillekin merkittäville tutkijoille tutkimustyön motiivina on ollut halu tuntea Jumalan luomistyötä paremmin. Näin oli esimerkiksi Isaac Newtonin kohdalla. Uskonto tai hengellisyys ei todellakaan väistämättä jarruta tieteen edistymistä.


Mielenkiintoista on lisäksi se, että nykyään on monia ateisti- ja agnostikko tutkijoita ja filosofeja, jotka kokevat raa'an reduktionistisen ja materialistisen näkökulman epätyydyttäväksi. Esimerkiksi Thomas Nagel, yhdysvaltalainen filosofi, joka tunnetaan erityisesti tietoisuuden ja mielenfilosofian tutkimuksistaan.


Nagel on kritisoinut reduktionistista materialismia, joka pyrkii selittämään tietoisuuden pelkästään fysikaalisten prosessien kautta. Nagel korostaa subjektiivisen kokemuksen merkitystä ja esittää, että objektiivinen tiede ei täysin tavoita sitä, "millaista on olla" tietoinen olento. Hän on myös arvostellut uusdarvinistista evoluutioteoriaa teoksessaan "Mieli ja kosmos", jossa hän kyseenalaistaa materialistisen maailmankuvan kyvyn selittää tietoisuuden, järjen ja arvojen alkuperän.


Eikö tieteellistä tutkimusta ja päättelyä pitäisi harjoittaa avoimin mielin, sulkematta ei-materialistisia selityksiä pätevien selitysten ulkopuolelle?



Metodologinen naturalismi: Tieteen periaate vai dogma?


Tieteen perusperiaatteisiin kuuluu metodologinen naturalismi, jonka mukaan kaikki tieteelliset selitykset perustuvat luonnollisiin syihin ja mekanismeihin. Tämä periaate on mahdollistanut modernin tieteen valtavan menestyksen, erityisesti luonnontieteissä. Sittemmin on kuitenkin herännyt keskustelua siitä, onko metodologinen naturalismi muuttunut eräänlaiseksi dogmiksi, jonka kyseenalaistaminen voi joskus johtaa sosiaalisiin ja ammatillisiin seurauksiin tutkijoille.



Darvinistisen evoluutioteorian asema

Darvinistinen evoluutioteoria on yksi modernin biologian kulmakivistä, ja se on laajasti hyväksytty tiedeyhteisössä. Se selittää elämän monimuotoisuuden luonnonvalinnan, mutaatioiden ja geneettisen ajautumisen kautta.


Vaikka teoria on ollut erittäin menestyksekäs, sen ympärillä on myös paljon kriittistä keskustelua. Makroevoluutio, kuten uusien rakenteiden ja eliömuotojen syntyminen, eivät ole täysin selitettyjä pelkästään perinteisten darvinististen mekanismien avulla. Useat tiedemiehet, kuten Denis Noble, James A. Shapiro ja Michael Levin, ovat esittäneet laajempia näkemyksiä, jotka haastavat perinteisen evoluutioteorian yksinkertaistettua käsitystä.


Tässä lyhyesti näiden tutkijoiden esittämät haasteet:


Denis Noble haastaa perinteisen käsityksen geenien roolista elämän ohjaajina. Hänen mukaansa biologian tulisi siirtyä geenikeskeisestä lähestymistavasta kohti kokonaisvaltaisempaa ymmärrystä, joka ottaa huomioon fysiologiset verkostot ja organismien dynaamisen vuorovaikutuksen ympäristön kanssa. Tämä uusi näkökulma voi avata ovia tieteelliselle edistykselle ja syvemmälle ymmärrykselle elämän perusmekanismeista.


James A. Shapiro, Chicagon yliopiston mikrobiologi, haastaa darvinistisen evoluutioteorian korostamalla organismien aktiivista roolia evoluutioprosessissa. Hänen mukaansa perinteinen käsitys, jossa evoluutio perustuu satunnaisiin mutaatioihin ja luonnonvalintaan, on liian kapea. Shapiro esittää, että organismit voivat muokata omaa genomiansa tarkoituksenmukaisesti vasteena ympäristön muutoksiin, mitä hän kutsuu luovaksi genomin uudelleenjärjestelyksi. Hänen tutkimuksensa osoittaa, että solut käyttävät kehittyneitä molekulaarisia mekanismeja, kuten horisontaalista geeninsiirtoa ja transposoneja, nopeuttaakseen geneettistä muuntelua. Tämä viittaa siihen, että evoluutio ei ole vain passiivista sopeutumista, vaan myös dynaamista ja systeemistä toimintaa, jossa organismit aktiivisesti osallistuvat muutoksen prosessiin. Shapiron näkemykset haastavat perinteisen darvinismin ja ehdottavat laajempaa ymmärrystä evoluution mekanismeista.


Michael Levin, tunnettu bioelektristen järjestelmien tutkija, haastaa perinteisen darvinistisen evoluutioteorian korostamalla bioelektristen signaalien ja morfogeneesin roolia evoluutiossa. Levinin tutkimukset osoittavat, että solujen sähköinen viestintä ohjaa monimutkaisia kehitysprosesseja, kuten elinten ja kudosten muodostumista, mikä viittaa siihen, että organismit voivat muokata fyysistä muotoaan ilman suoraa geneettistä muutosta. Hänen mukaansa evoluutio ei ole pelkästään geneettisten mutaatioiden ja luonnonvalinnan varassa, vaan se sisältää myös epigeneettisiä ja sähköisiä mekanismeja, jotka vaikuttavat siihen, miten organismit sopeutuvat ympäristöönsä ja kehittyvät. Levinin työ haastaa perinteisen käsityksen siitä, että geneettinen koodi yksinään ohjaisi kehitystä ja evoluutiota, ja tarjoaa uuden näkökulman siihen, miten monimutkaiset biologiset järjestelmät voivat syntyä ja muuttua ajan myötä.


Huomautettakoon vielä, että yksikään näistä tutkijoista ei ole teisti tai usko kirjaimelliseen Jumalaan. Michael Levinin ajattelussa on tosin havaittavissa idän uskontoihin ja kreikkalaiseen filosofiaan viittaavaa vivahdetta, mutta teisti hän ei minun ymmärrykseni mukaan ole. Voin toki olla väärässä, koska hän vaikuttaa puhuvan julkisesti tieteellisistä aiheista vain tieteilijän näkökulmasta, ilman oman henkilökohtaisen vakaumuksen selkeää määrittelyä. Asian ydin on se, että darvinistinen teoria tai uusdarvinismi ei ole enää täysin tätä päivää, vaan se kaipaa uudistusta. Siksi lause "evoluutio on tieteellisesti todistettu fakta" on harhaanjohtava. Lausetta käytetään joskus holtittomasti tarkentamatta, että mikroevoluution osalta evoluutio on todistettu, mutta makroevoluutio on vielä vailla selittäviä mekanismeja. Jos keskeinen selittävä mekanismi puuttuu, on aiheellista kysyä, voidaanko kyseistä mallia pitää vielä varsinaisena tieteellisenä teoriana vai ainoastaan luonnosteltuna hypoteesina. Eli on tärkeää aina muistaa määritellä mitä sanalla evoluutio tarkoitetaan.




Painetta mukautua naturalistisiin selityksiin

Tutkijat, jotka ehdottavat naturalismiin kuulumattomia tai luonnon ylittäviä selityksiä, kuten älykkään suunnittelun ideaa, voivat kohdata merkittävää vastustusta. Syyt tähän voivat olla moninaisia:


Naturalistisen paradigman puolustus: Tieteellinen yhteisö pyrkii varmistamaan, että tiede pysyy luonnontieteellisessä kehyksessä, jotta vältettäisiin uskonnollisten tai metafyysisten selitysten tunkeutuminen tieteeseen.


Ammatilliset riskit: Haastamalla vallitsevan paradigman tutkijat voivat kohdata

rahoituksen menetyksiä, julkaisujen hylkäämistä ja uranäkymien heikkenemistä.


Pelko "Jumalan salakuljettamisesta tieteeseen": Kuten Denis Noble on huomauttanut, jotkut tiedemiehet pelkäävät, että paradigman kyseenalaistaminen voisi avata oven uskonnollisille selityksille, mikä saattaisi vaarantaa tieteen objektiivisuuden.


Olisi dogmaattista ja epäreilua sulkea teistinen (tai muu hengellinen) näkökulma tieteellisen keskustelun ulkopuolelle, sillä perusteella, että siihen liittyy tieteellisesti vaikeasti vahvistettavia piirteitä. Tai mikä pahempaa siksi, että se ei sovi kaikkien tutkijoiden maailmankuvaan. Darvinismissakin on tieteellisesti vaikeasti vahvistettavia piirteitä. Itse asiassa, kuten jo mainittu, teoriasta puuttuu vielä keskeinen mekanismi.


Niinpä naturalistinen evoluutio ison kuvan näkökulmasta on uskonvarainen asia. Tieteellinen selitys tarvitsee uskottavan mekanismin ja mielellään tieteellisesti vahvistetun mekanismin. Sellaista ei kuitenkaan darvistinen teoria tarjoa, mitä tulee makroevoluutioon. Tiedän, että teorian kannattajat väittävät toisin, mutta puolellani on evoluutiota kannattavia huippututkijoita. Jos darvinistinen malli olisi kiistaton tieteellinen fakta, ei kukaan järkevä tutkija kyseenalaistaisi sitä, aivan kuten kukaan järkevä ja valistunut ihminen ei kyseenalaista maaplaneetan pallomaista muotoa.





Dogmaattisuuden vaarat tieteessä

Vaikka metodologinen naturalismi on välttämätön tieteen toiminnalle, sen muuttuminen dogmaattiseksi voi johtaa kriittisen ajattelun rajoittamiseen. Tieteellinen edistys perustuu kykyyn kyseenalaistaa ja testata olemassa olevia teorioita, ja uusia näkökulmia tulisi tutkia avoimesti, vaikka ne saattaisivat olla epätavanomaisia.


Tieteen vapauden periaatteet vaativat, että jopa perinteisiä teorioita, kuten darvinismia, voidaan haastaa ilman pelkoa ammatillisista seurauksista. Tämä ei tarkoita, että tieteellisen metodin periaatteista pitäisi luopua, vaan että uusia ideoita ja lähestymistapoja tulee arvioida niiden tieteellisen meriitin, ei niiden ideologisen hyväksyttävyyden perusteella.



Kohti avoimempaa tieteellistä keskustelua

On tärkeää, että tiedeyhteisö säilyttää uteliaisuuden ja avoimuuden. Keskustelua metodologisen naturalismin rajoista tulisi käydä avoimesti ja rehellisesti. Tämän saavuttamiseksi voidaan harkita seuraavia askelia:


  • Tieteellisen kritiikin tukeminen: Rohkaistaan tutkijoita kyseenalaistamaan vallitsevia teorioita ja tarjoamaan uusia selitysmalleja.

  • Monipuolinen tiedeyhteisö: Varmistetaan, että tiedeyhteisössä on tilaa erilaisille näkemyksille ja lähestymistavoille.

  • Ideologian välttäminen: Pidetään tieteen perusperiaatteet neutraaleina ja vältetään ideologisten kriteerien asettamista tutkimukselle.


Metodologinen naturalismi on ollut tieteellisen tutkimuksen keskeinen periaate, mutta sen liiallinen dogmaattisuus voi rajoittaa tieteellistä innovointia ja keskustelua. Avoin tiede hyötyy siitä, että tutkijat voivat haastaa vallitsevia paradigmoja ilman pelkoa kielteisistä seurauksista. Tämä on erityisen tärkeää alueilla, kuten evoluutioteoria, jossa merkittäviä kysymyksiä on yhä ratkaisematta.



Johtopäätös: Avoin tiede ilman pelkoa


Galileon tarina muistuttaa meitä siitä, että tieteellä on ollut ja on edelleen vastassaan pelkoja ja ennakkoluuloja, jotka voivat rajoittaa sen vapautta. Nämä pelot eivät aina liity uskonnolliseen dogmiin; ne voivat olla myös tieteellisen yhteisön sisäisiä asenteita ja ideologioita, jotka suojelevat vallitsevia paradigmoja.


Todellinen tieteellinen edistys edellyttää ennakkoluulotonta tutkimusta, jossa totuutta etsitään ilman pelkoa siitä, mihin se saattaa johtaa. Tämä edellyttää tiedeyhteisöltä rohkeutta hyväksyä jopa niitä löydöksiä, jotka saattavat tuntua epämukavilta tai haastavilta nykyisille uskomuksille ja rakenteille.


Lopuksi haluan vielä mainita, että tieteen ja uskonnon välinen jännite on todellinen, mutta sen voimakkuus vaihtelee eri konteksteissa. Käytännön syistä artikkelissa on joitakin yleistyksiä, enkä ole voinut tuoda esiin kaikkia näkökulmia. Todellisuudessa nykymaailmassa, erityisesti länsimaissa, joissa individualismi ja yksilön vapaus on kohonnut keskeiseksi arvoksi, mielipiteitä saa kuitenkin esittää melko vapaasti. Dialogi tieteen ja uskonnon välillä jatkuu.



Terveisin,


Okulaarinen tieteilijä






Termien selityksiä:


*Reduktionismi on ajattelutapa ja tutkimusmenetelmä, jossa monimutkaisia ilmiöitä pyritään selittämään pelkistämällä ne yksinkertaisemmiksi osiksi tai peruskomponenteiksi. Esimerkiksi biologiassa reduktionismi tarkoittaa elävien järjestelmien tarkastelua niiden geneettisen ja molekulaarisen tason kautta, jolloin ilmiöitä, kuten organismien käyttäytymistä tai kehitystä, pyritään ymmärtämään geenien ja molekyylien vuorovaikutuksena. Vaikka reduktionismi on ollut tieteessä hyödyllinen lähestymistapa monien mekanismien selvittämisessä, sitä on myös kritisoitu siitä, että se voi sivuuttaa ilmiöiden monimutkaiset vuorovaikutukset ja kokonaisuudet, joita ei voida ymmärtää pelkästään osien kautta.

**Neo-darwinismi tai uusdarvnismi on 1900-luvulla kehittynyt evoluutioteorian laajennus, joka yhdistää Darwinin luonnonvalintateorian ja Mendelin perinnöllisyystieteen löydökset. Siinä korostetaan, että evoluutio tapahtuu geneettisten muutosten kautta, erityisesti mutaatioiden ja geneettisen rekombinaation seurauksena. Näitä muutoksia 'ohjaa' luonnonvalinta, joka suosii niitä piirteitä, jotka parantavat yksilön kelpoisuutta eli sen kykyä selviytyä ja lisääntyä. Neo-darwinismi hylkää kaikki muut evoluution mekanismit, kuten Lamarckilaisen periytymisen, ja painottaa evoluutiota asteittaisena prosessina, joka johtuu pienistä, kumulatiivisista geneettisistä muutoksista. Se on edelleen biologian valtavirran evoluutioteoria, vaikka sitä on myöhemmin laajennettu esimerkiksi epigeneettisten ja kehitysbiologisten tekijöiden avulla.

***Antiteismi tarkoittaa aktiivista teisimin (usko Jumalaan tai jumaliin) vastustusta. Toisin kuin ateismi, joka yksinkertaisesti hylkää uskon jumaliin, antiteismi pitää tällaista uskoa haitallisena ja pyrkii usein kriittisesti kyseenalaistamaan tai torjumaan uskonnon vaikutuksia yhteiskunnassa ja yksilön elämässä. Antiteistit voivat vastustaa uskontoa, koska he kokevat sen rajoittavan yksilönvapautta, tieteellistä ajattelua tai moraalista kehitystä. Tunnettuja antiteistisiä ajattelijoita ovat esimerkiksi Richard Dawkins ja Christopher Hitchens, jotka ovat korostaneet uskonnon vahingollisia vaikutuksia sekä historiallisesti että nykymaailmassa. Ateismin ja antiteismin välinen raja ei ole aina selvä, koska monilla ateisteilla on taipumusta uskonnonvastaisuuteen. Mutta huomionarvoista on se, että on myös ateisteja, jotka näkevät uskonnot myönteisenä ilmiönä. Esimerkiksi Alain de Botton argumentoi, että vaikka hänen mukaansa uskonnon yliluonnolliset väitteet eivät pidä paikkaansa, sen tarjoamat käytännöt, kuten yhteisöllisyys, rituaalit ja eettiset opetukset, voivat olla arvokkaita myös uskonnottomille.
 
 
bottom of page