Hei! Tässä artikkelissa esittelen sinulle ideoita piirtämiseen. Käyn läpi erilaisia vaihtoehtoja siihen mitä ja miten voisit piirtää ja luonnostella.
Vinkkejä luonnosteluun
Sopivat piirustustarvikkeet
Luonnostelu on suhteellisen matalankynnyksen tapa harrastaa piirtämistä. Tarvikkeiksi riittää pelkkä kynä ja paperi. Jos haluaa hioa luonnoksia vähän pitemmälle tarvikevalikoimaa voi laajentaa parilla kynällä, pyyhekumilla ja wc-paperilla.
Omiin vakiotarvikkeisiini kuuluu muutama lyijykynä, pyyhekumi, sivellin ja wc-paperi. Näillä tarvikkeilla voi piirtää melkein mitä vain.
Piirustustaidossa on kyse ennen kaikkea silmän ja käden taidosta. Tarvikkeet ovat toissijainen asia niin kauan kun tarvikkeet ovat laadultaan riittävän hyviä. Mutta periaatteessa on sama mikä tikku piirtäjällä kädessä on jos siitä jää jälki paperiin.
Myös hiili toimii hyvin luonnostelussa. Se voi olla hiilikynä tai hiilitikku. Itse käytän usein molempia.
Mitä luonnostella?
Aiheen valinta riippuu osittain tavoitteesta. Jos haluat vain lämmitellä ennen teosten piirtämistä tai maalaamista niin silloin aiheella ei ole kovin paljon merkitystä. Helppo ja nopea ratkaisu on luonnostella jotain suorasta havainnosta. Aseta objekti tai pari pöydälle, valaise ne sivusuunnasta yhdellä pääasiallisella valonlähteellä ja ala luonnostella. Seuraava kuva havainnollistaa asiaa.
Luonnostelulla on lämmittelyn lisäksi monia muitakin funktioita. Yksi niistä on teosten suunnittelu. Moni ammattilainen käyttää teosten suunnitteluun paljon aikaa. Luonnostelemalla voi esimerkiksi hahmotella teoksen valöörirakennetta ja sommitelmaa. Teos nimittäin seisoo tai kaatuu sommitelmaan, erityisesti valöörisommitelmaan. Tekemällä lukuisia pieniä hahmotelmia teoksen rakenteesta ennen kuin alkaa työstää itse teosta, voi lopulta säästää aikaa ja tarvikkeita. Monen harrastelijan kompastuskivi on huono suunnittelu.
Tässä esimerkki valööriluonnoksesta:
Luonnostelemalla voi myös kehittää tarkkaa silmää esimerkiksi tekemällä pelkkiä aloituksia, joihin yrittää saada mittasuhteet ja muodot kohdalleen.
Tässä esimerkki luonnoksesta, joka ei ole edennyt kovin paljon alkua pitemmälle:
Luonnostelu toimii myös anatomian opiskelussa.
Ideoita piirtämiseen
Piirtäminen sävytetylle paperille
Voisit kokeilla piirtämistä sävytetylle paperille. Silloin valkoliitukynästä eli niin sanotusta valkoisesta hiilikynästä on paljon hyötyä. Valkoisella kynällä saa esimerkiksi huippuvalot näkyviin. Itse asiassa valkoista kynää tarvitaan kaikkien paperin tummuutta vaaleampien kohtien piirtämiseen. Seuraavassa kuvassa on eräs piirustukseni, jossa käytin mustaa hiilikynää ja valkoliitukynää.
Sävyteltylle paperille voi piirtää myös lyijykynällä. Tämän on tavanomaisin piirustusmenetelmäni.
Sävytetty paperi, lyijykynä ja valkoliitu on tyypillisin tarvikekombinaationi kun teen tilaustyömuotokuvia.
Pienet piirustukset
Joskus kun aikaa on vähemmän käytettävissä, mutta haluan silti saada aikaiseksi valmiiksi hyväksyttävän piirutuksen, teen piirustuksesta pienemmän kokoisen.
Hiili on tässä melko hyvä työkalu, koska sillä saa melko nopeasti paperin pintaa peittoon.
Työkaluilla ei niinkään ole merkitystä, vaan sillä, että löytää keinot saada aikaiseksi valmiita kohtuullisia piirustuksia kohtuullisella vauhdilla.
Mestarikopioiden ja -tutkielmien piirtäminen
Perinteinen mestarien harjoittelumetodi on piirtää kopioita ja tutkielmia taidokkaista teoksista. Malliksi sopii piirustus tai maalaus.
Monessa klassisessa taidekoulussa piirretään nykyään kopioita Barguen ja Geroman 1800-luvulla valmistamasta piirustuskurssikirjasta. Tässä näet esimerkin Bargue-kopion piirtämisestä, jonka tein joskus demonstraationa oppilailleni.
Toinen vaihtoehto on tehdä vapaampi tutkielma jostain mestariteoksesta.Tässä näet hiilipiirustukseni, joka perustuu Anders Zornin maalaukseen.
Lopuksi
Lopulta vain mielikuvitus on rajana siinä mitä ja miten voi piirtää. Kokeile rohkeasti erilaisia tapoja luonnostella ja piirtää. Nettisivuiltani löydät lisää ideoita ja vinkkejä piirtämiseen.
Laitetaan kynät heilumaan!
Terveisin,
Optinen artesaani
Comentários