Noudatin joskus aikoinaan joitakin vuosia gluteenitonta ruokavaliota. Sittemmin on tullut syötyä vehnäjauhoja melkein suoraan pussista. Gluteenittomassa ruokavaliossa oli se hyvä puoli, että tuli tehtyä enemmän itse ruokia alusta loppuun ja leivottua leipiä yms.
Tässä mietteitä omista kulinaarisista kokeiluista noin vuodelta 2011. Tekstit ovat vanhasta Syö ruokaa -blogistani. Mukana tietenkin myös reseptit.
Banaaniletut: terveellisyyden ja epäterveellisyyden rajoilla
Teki mieli jotain makeaa. Löysin ruokakaapin synkimmistä uumenista Myllynparas reseptiklubi kansion.
Siinä oli tällaisen hiilarpommin ohje. Välttääkseni vehnäjauhojen vaarat ja alentaakseni hiilihydraattien määrää muokkasin reseptiä hieman. Ei tullut kovin ihmeellisiä lettuja, mutta navan sai kuitenkin täyteen. Makunautinnon tasoa sai kohotettua kermavaahdon ja marjojen avulla. Vaimo ei tykännyt mantelirouheesta. Pitää jättää pois seuraavalla kerralla.
Resepti
1 banaani
2 munaa
2dl kookosmaitoa
1dl luomumaitoa
2dl tattarijauhoja
1/2tl ruususuolaa
1rkl makeutusainetta (hermesetas)
1dl mantelirouhetta
Monikäyttöinen mantelileipä
Perusohje:
Tämä ohje on karppaus infosta. Sitä muuntelemalla saa hieman vaihtelua leipään.
neljä annosta
2 kpl kananmunaa
2 rkl rahkaa tai partajugua
2 tl fiberhuskia
2 tl leivinjauhetta
1,5 dl mantelijauhoa
3 rkl vehnäleseitä
1 rkl seesaminsiemeniä
150 g juustoraastetta
Vatkaa kananmunat. Lisää partajugurtti tai rahka. Yhdistä kuivat aineet ja lisää muna rahkan sekaan. Lisää lopuksi juustoraaste. Laita vasta sen jälkeen uuni lämpeämään. Tee pellille 4-5 pyöreää kakkaraa ja anna kohota sen aikaa kun uuni lämpeää. Paista 225 asteessa uunissa kauniin ruskeiksi. Paistuvat aika nopeesti. Halkaise ja täytä mielesi mukaan. Itse tykkään paahtaa näitä aamupalaksi leivänpaahtimessa. Käyvät myös hyvin hampurilais-sämpylän korvikkeeksi.
Erittäin monikäyttöinen leipä. Voi käyttää esim. pitaleipänä tai hod dog -sämpylänä.
Tässä joitain tarjoiluehdotuksia.:
Sellaisenaan
Kuumakoira
Sipulirouhetta, maustesooseja ja Vatajan nakki täytteeksi.
Pitaleipä
Jauhelihaa, kasviksia ja maustesooseja täytteeksi.
Munarulla: Proteiinipatukoiden kuningas
Helppo ja nopea proteiiniannos. Riittää yhdelle ihmiselle syömistä pariksi päiväksi. Jos haluaa laatua parantaa niin patukan voi valmistaa luomutuotteista.
6 kananmunaa
2 dl kuohukermaa
Puhdistamatonta merisuolaa
Mustapippuria
Ketsuppia
Juustoraastetta
Sekoita ainekset, kaada pellille ja laita uuniin. Lisää täyte, rullaa, ripottele juustoraastetta päälle ja laita hetkeksi uudelleen uuniin.
Täyte:
Tonnikalaa
Sipulia
Suolaa
Paprikaa
Tomaattia
Mustapippuria
Ketsuppia
Sweet chili soosia
Porkkanaraastetta
Täyte 2:
Jauhelihaa
Sipulia
Suolaa
Tomaattia
Mustapippuria
Oreganoa
Ketsuppia
Sweet chili soosia
Mantelletut
Banaanilettuja parempi vaihtoehto. Vähemmän hiilihydraatteja.
2 kananmunaa
2dl kermaa (laimensin hiilihapollisella lähdevedellä)
vähän ruususuolaa
2dl mantelijauhoja
0,5dl perunajauhoja
Täytteeksi kermavaahtoa ja marjoja.
Peruslieju eli smoothie:
- Vihreää salaattia tai pinaattia
- Mustikoita
- Banaani tai pari
- Tyrnimehua
- Kalanmaksaöljyä
- Aavistus puhdistamatonta merisuolaa
- Vettä
(- Tarpeen mukaan "Superfood" -jauheita)
(- Kookosöljyä)
Hyvä eväs. Pitää kumman hyvin nälkää. Jos heittää lisäksi kourallisen pähkinöitä poskeen niin saa vähän proteiiniakin. Toisinaan olen vetänyt puoli pakettia natriumglutamaatitonta meervurstia lisäksi.
Lisää reseptejä
Vanhasta blogistani löytyy muun muassa friteeraustaikinan ohje ja kuoppapoikien hampurilaiset.
Terveisin,
Okulaarinen tieteilijä
Comments