top of page

Kulinaarinen tieteilijä 2011: Banaaniletut ja muita reseptejä

Noudatin joskus aikoinaan joitakin vuosia gluteenitonta ruokavaliota. Sittemmin on tullut syötyä vehnäjauhoja melkein suoraan pussista. Gluteenittomassa ruokavaliossa oli se hyvä puoli, että tuli tehtyä enemmän itse ruokia alusta loppuun ja leivottua leipiä yms.


Tässä mietteitä omista kulinaarisista kokeiluista noin vuodelta 2011. Tekstit ovat vanhasta Syö ruokaa -blogistani. Mukana tietenkin myös reseptit.


Banaaniletut: terveellisyyden ja epäterveellisyyden rajoilla


Teki mieli jotain makeaa. Löysin ruokakaapin synkimmistä uumenista Myllynparas reseptiklubi kansion.


Siinä oli tällaisen hiilarpommin ohje. Välttääkseni vehnäjauhojen vaarat ja alentaakseni hiilihydraattien määrää muokkasin reseptiä hieman. Ei tullut kovin ihmeellisiä lettuja, mutta navan sai kuitenkin täyteen. Makunautinnon tasoa sai kohotettua kermavaahdon ja marjojen avulla. Vaimo ei tykännyt mantelirouheesta. Pitää jättää pois seuraavalla kerralla.





Resepti


1 banaani


2 munaa


2dl kookosmaitoa


1dl luomumaitoa


2dl tattarijauhoja


1/2tl ruususuolaa


1rkl makeutusainetta (hermesetas)


1dl mantelirouhetta




Monikäyttöinen mantelileipä


Perusohje:


Tämä ohje on karppaus infosta. Sitä muuntelemalla saa hieman vaihtelua leipään.


neljä annosta



2 kpl kananmunaa


2 rkl rahkaa tai partajugua


2 tl fiberhuskia


2 tl leivinjauhetta


1,5 dl mantelijauhoa


3 rkl vehnäleseitä


1 rkl seesaminsiemeniä


150 g juustoraastetta


Vatkaa kananmunat. Lisää partajugurtti tai rahka. Yhdistä kuivat aineet ja lisää muna rahkan sekaan. Lisää lopuksi juustoraaste. Laita vasta sen jälkeen uuni lämpeämään. Tee pellille 4-5 pyöreää kakkaraa ja anna kohota sen aikaa kun uuni lämpeää. Paista 225 asteessa uunissa kauniin ruskeiksi. Paistuvat aika nopeesti. Halkaise ja täytä mielesi mukaan. Itse tykkään paahtaa näitä aamupalaksi leivänpaahtimessa. Käyvät myös hyvin hampurilais-sämpylän korvikkeeksi.


Erittäin monikäyttöinen leipä. Voi käyttää esim. pitaleipänä tai hod dog -sämpylänä.



Tässä joitain tarjoiluehdotuksia.:



Sellaisenaan




Kuumakoira


Sipulirouhetta, maustesooseja ja Vatajan nakki täytteeksi.



Pitaleipä


Jauhelihaa, kasviksia ja maustesooseja täytteeksi.



Munarulla: Proteiinipatukoiden kuningas


Helppo ja nopea proteiiniannos. Riittää yhdelle ihmiselle syömistä pariksi päiväksi. Jos haluaa laatua parantaa niin patukan voi valmistaa luomutuotteista.






6 kananmunaa


2 dl kuohukermaa


Puhdistamatonta merisuolaa


Mustapippuria


Ketsuppia


Juustoraastetta



Sekoita ainekset, kaada pellille ja laita uuniin. Lisää täyte, rullaa, ripottele juustoraastetta päälle ja laita hetkeksi uudelleen uuniin.



Täyte:



Tonnikalaa


Sipulia


Suolaa


Paprikaa


Tomaattia


Mustapippuria


Ketsuppia


Sweet chili soosia


Porkkanaraastetta



Täyte 2:



Jauhelihaa


Sipulia


Suolaa


Tomaattia


Mustapippuria


Oreganoa


Ketsuppia


Sweet chili soosia



Mantelletut


Banaanilettuja parempi vaihtoehto. Vähemmän hiilihydraatteja.



2 kananmunaa


2dl kermaa (laimensin hiilihapollisella lähdevedellä)


vähän ruususuolaa


2dl mantelijauhoja


0,5dl perunajauhoja



Täytteeksi kermavaahtoa ja marjoja.



Peruslieju eli smoothie:



- Vihreää salaattia tai pinaattia


- Mustikoita


- Banaani tai pari


- Tyrnimehua


- Kalanmaksaöljyä


- Aavistus puhdistamatonta merisuolaa


- Vettä


(- Tarpeen mukaan "Superfood" -jauheita)


(- Kookosöljyä)



Hyvä eväs. Pitää kumman hyvin nälkää. Jos heittää lisäksi kourallisen pähkinöitä poskeen niin saa vähän proteiiniakin. Toisinaan olen vetänyt puoli pakettia natriumglutamaatitonta meervurstia lisäksi.


Lisää reseptejä


Vanhasta blogistani löytyy muun muassa friteeraustaikinan ohje ja kuoppapoikien hampurilaiset.



Terveisin,


Okulaarinen tieteilijä

Comments


bottom of page