Tässä artikkelissa avaan sinulle ovet omaan kotiini rakentamaani ateljeehen ja kerron miten sinäkin voit perustaa kotiisi taiteilijan studion. Kerron myös miten voit tulla taiteilijaksi oman ateljeesi rauhassa itse itseäsi valmentaen.
Ammattilaisen työkaluilla onnistuminen on varmempaa
Aivan ensimmäisenä sinun täytyy hankkia hyvät taidetarvikkeet. Koska perinteisesti kuvataiteen opiskelu on aloitettu piirustustaidosta, käydään ensin läpi tarvikkeet joita tarvitset piirtämiseen. Tässä lista tärkeimmistä piirustustarvikkeista:
Piirustusalusta/maalausteline
Piirustuspaperia (esim. Canson 1557 ja Canson Mi-Teintes)
Mittavälineet: Neulepuikko, viivotin, kynä ja valööriasteikko
Pajuhiilitikkuja
Hiilikyniä
Valkoinen hiilikynä
Lyijykyniä
Pyyhekumeja
Talous tai wc-paperia
Häivyttimiä : stomppeja ja siveltimiä
Teippiä
Teroitusvälineet: Veitsi, hiomapaperi, sähköinen teroitin
Näillä tarvikkeilla pääset jo enemmän kuin hyvään alkuun. Jos et voi hankkia näitä kaikkia niin älä anna sen olla esteenä aloittamiselle. Piirtämisen harjoitteluun riittää lyijykynä ja paperia. Mutta jos todella haluat harjoitella kuvataidetta klassiseen tapaan, kannattaa hankkia kynien lisäksi ainakin pystysuora piirustusalusta ja mittavälineet.
Näiden tarvikkeiden lisäksi tarvitset jotain malliksi havaintopiirtämistä varten. Yksinkertaiset geometrisest objektit ja kipsiveistokset ovat hyviä vaihtoehtoja. Jos piirrät asetelmia on sitä varten hyvä hankkia pahvilaatikko ja pöytä lamppu. Kannattaa myös hankkia Bargue plansseja litteästä piirtämistä varten.
Maalaustarvikkeet
Klassiseen valmennukseen kuuluu tietenkin myös öljymaalaus. Tarvitset siis myös hyvät maalaustarvikkeet. Tässä lista tärkeimmistä tarvikkeista:
Maalausteline
Maalauspohjia
Paletti
Palettiveitsi
Siveltimiä
Talouspaperia
Tärpättiä
Pellavansiemenöljyä
Öljyvärejä (päävärit + musta ja valkoinen)
Näillä maalaustarvikkeilla pääset jo pitkälle. Kokemuksen karttuessa voit laajentaa tarvikevalikoimaa ja etsiä itsellesi toimivan tarvikekombinaation.
Maalausten mallina voit käyttää samoja esineitä ja veistoksia kuin piirtämisessäkin. Muista että valokuvistakin voi maalata. Se ei ehkä ole perinteisistä perinteisin tapa, muttei siinä mitään väärääkään ole. Valokuvien käyttö kuuluu nykyaikaiseen klassiseen realismiin.
Työtila
Ateljee ei välttämättä vaadi kovin isoja tiloja. Jos voit varata sille kokonaisen huoneen niin hyvä, mutta pelkkä huoneen nurkkakin riittää. Alla näet pari kuvaa ateljeestani. Olen rakentanut sen omaan työhuoneeseeni.
Ateljeekoulutus
Kun tarvikkeet on hankittu ja työtila kunnossa on aika ryhtyä harjoittelemaan. Treeniohjelma vuosi olla seuraavanlainen:
Piirtäminen
Bargue-kopioiden piirtämistä
Kipsiveistosten piirtämistä
Muotokuvien piirtämistä
Öljymaalaus
Yksivärinen alla prima maalaus
Monivärinen alla prima maalaus
Monikerroksinen maalaus
Näiden harjoitusten ja tekniikoiden lisäksi on hyvä lukea aihetta käsittelevää kirjallisuutta ja tutustua väriteoriaan, ihmisen anatomiaan ja perspektiivioppiin.
Opiskelua on suositeltavaa tukea esimerkiksi hyvien verkkokurssien avulla. Kotimaisista verkkokursseista voin suositella Taidekurssien kursseja. Ulkomaisista verkkokursseista kaksi suosikkiani ovat Kevin Murphyn akatemian Evolve Artist -koulutus ja Vitruvian studion piirustus- ja maalauskurssit. Lisäksi Mark Carderin Draw Mix Paint -metodiin kannattaa myös tutustua. Muissa artikkeleissa olen listannut muita kursseja ja sivustoja.
Suomessa klassishenkistä opetusta pääasiassa lähiopetuksen muodossa tarjoavat HERA, Repin-Instituutti ja Ateljee Espoo.
Terveisin,
Tuomas
PS. Epäiletkö, että klassisen metodin voisi ottaa haltuun itseoppien tai nettikurssien välityksellä? Katsopa paria oppilastyötä Taidekurssien varjostusten piirtäminen -workshopista.
Alla näet Virpi Nilimaan ja Helena Rehtolan klassishenkiset piirustukset kurssiltamme. Liity sinäkin onnistujien joukkoon!
Comments