top of page

Piirustusmetodi jolla on vaikea epäonnistua osa 3. - Varjostusten piirtäminen

Hei! Tässä artikkelissa opetan sinulle helpon tavan piirtää varjostukset hyvin. Menetelmä on uskomattoman yksinkertainen ja perustuu jo lapsena opittuun taitoon sekä erääseen ihmisen luonnolliseen kykyyn. Menetelmän avulla tulet varmasti onnistumaan. Kannattaa siis lukea artikkeli ja katsoa lopussa oleva video.


Maalauksellinen mestaritutkielma lyijykynillä.


Mistä varjostusten piirtämisessä on kyse?


Aluksi on hyvä ymmärtää tarkkaan mistä varjostusten piirtämisessä on kyse. Kyse on eri tummuuksien eli valöörien piirtämisestä. Tämän lisäksi varjostusten piirtämiseen sisältyy myös eri tummuuksien välisten rajojen piirtäminen. Hyvässä piirustuksessa on yleensä ainakin jonkin verran rajavariaatiota, eli terävät ja pehmeät rajat vaihtelevat sopivasti.


Jos rajoissa täytyy erehtyä jompaan kumpaan suuntaan niin ennemmin pehmeään päin. Artikkelin alussa oleva kuva valaisee sitä miltä lähes pelkästään pehmeillä rajoilla, mutta valööreiltaan oikein piirretty piirustus näyttää. Kyseessä on kelpo piirustus. Sitä voisi kutsua maalaukselliseksi piirustukseksi. Lisätehoa piirustukseen saisi helposti terävöittämällä valöörirajoja sopivista kohdista.


Joka tapauksessa, varjostusten piirtämisessä tärkeintä on saada valöörit kohdalleen. Jos onnistut piirtämään valöörit pääpiirteissään oikein, vaikka mössöiselläkin piirustusjäljellä, olet todella vahvoilla. Loppu on vain hienosäätöä ja tyyliseikkoja.


Seuraavaksi kerron sinulle, mitkä ovat kaksi yksinkertaista taitoa, joiden avulla valöörit voi piirtää helposti oikein.



Varjostusten piirtäminen on värittämistä


Varjostusten piirtämiseen ei tarvita välttämättä mitään erikoista piirustustekniikkaa. Aivan tavanomainen jo lapsena opittu väritystekniikka riittää. Väritystekniikassa kynällä tehdään tiheää sahaliikettä ja näin paperin pinta peittyy kätevästi suunnilleen tasaiseen tummuuteen.


Varjostusten piirtäminen on värittämistä.

Eri valöörit syntyvät väritystekniikalla piirtämällä eri määrä sävykerroksia ja käyttämällä eri kyniä.


Valöörien piirtäminen systemaattisesti.

Valöörien piirtämiseen voi kehittää oman tarkan järjestelmän, jossa kullekin valöörille on määritelty sopiva kynä, sävykerrosten määrä, kynäote ja piirtovoimakkuus. Tällaisen järjestelmän ja oman valööriasteikon tekeminen on loistavaa harjoitusta kynän hallintaan. Siinä tulee tutuksi myös omat kynät ja niiden valööripotentiaalit.



Tunnistatko eri tummuudet?


Toinen taito, jonka avulla voit piirtää varjostukset oikein on tummuuserojen tunnistaminen.

Katso vaikka seuraavaa valööriasteikkoa. Pystytkö laskemaan kuinka monta eri tummuutta siinä on?


Aivan varmasti tummuuksien erottaminen tästä asteikosta onnistuu sinulta varsin vaivattomasti. Tämä todistaa sen, että sinun silmäsi toimii valöörien suhteen hyvin.

Mutta, entä jos valöörit eivät enää olekaan siistissä tummuusjärjestyksessä, vaan ne ovat hajallaan siellä täällä ja kaiken lisäksi ainakin osittain ilman tarkkoja rajoja? Miten valöörien erottaminen onnistuu siinä tapauksessa?


Osaatko tunnistaa tummuuseroja?

Tehtävä ei ole mitenkään mahdoton, mutta aloittelijalle se voi osoittautua haasteelliseksi, varsinkin jos tarkasteltava aihe on monimutkainen. Silloin kannattaa ottaa sopivat apukeinot käyttöön.


Takuuvarma tapa piirtää valöörit oikein


Nyt opetan sinulle keinon jäljentää mallin valöörit tarkasti oikein ilman kummempia piirustustaitoja tai vuosien kokemusta. Otetaan ensin kaikkein helpoin tapa.


Leikkaa itsellesi paperin palasia. Paperin palaset tulevat toimimaan valöörimittareina. Miten tämä tapahtuu. Aseta paperin pala kohdevalöörin viereen ja sitten väritä paperin pala kohdetummuuteen. Kun olet saavuttanut tavoitetummuuden, siirrä paperin pala vastaavan kohdan viereen omassa piirustuksessasi ja väritä tuo alue samaan tummuuteen kuin paperin palan valööri on. Helppoa! Ei vaadi oikeastaan minkäänlaista piirustustaitoa.


Aavistuksen verran vaikeampi tapa on käyttää valööriasteikkoa vastaavanlaisessa vertailussa. Valööriasteikon käyttö on hieman vaikeampi tapa jäljentää valöörit, koska kaikki mallin valöörit eivät todennäköisesti vastaa tarkalleen jotain asteikon valööria. Silloin täytyy osata silmämääräisesti arvioida mikä välivalööri on kyseessä. Toki asteikon avulla tämä on suhteellisen helppo nähdä ja päätellä, mutta silti se voi tuottaa jonkin verran vaikeuksia absoluuttiselle aloittelijalle. Kannattaa aloittaa valööripiirtämisen harjoittelu kaikkein helpoimmasta tavasta, jotta saat heti alkuun hyvän onnistumisen kokemuksen. Onnistumisen kokemus kannustaa jatkamaan harjoittelua. Tämän lisäksi saat konkreettisen kokemuksen siitä, että varjostusten piirtäminen on todellakin vain eri tummuuksien piirtämistä. Jos valöörit saa oikein ja oikeisiin paikkoihin, tulee piirustuksesta automaattisesti hyvä.


Alla olevassa kuvassa näet mallikuvan valöörin vertaamisen valööriasteikkoon.

Valööriasteikko tekee varjostusten piirtämisestä helppoa.

Kun tavoite valööri on tunnistettu on sitä vastaavassa alue helppo värittää oikeaan tummuuteen omassa piirustuksessa.

Piirustuksen värittäminen tavoitetummuuteen.

Video-oppitunti joka ei jätä mitään epäselväksi


Jottei mikään jäisi asiasta epäselväksi päätin kuvata aiheesta video-oppitunnin, jossa selitän ja demonstroin artikkelissa esiin tulleet menetelmät ja periaatteet vaihe vaiheelta. Katso video ja opi piirtämään paremmin heti.


Jos tykkäsit videosta, muista tilata kanavani. Julkaisen kanavallani lisää valaisevia oppitunteja ja demonstraatioita piirtämisen ja maalaamisen menetelmistä.


Jos haluat harjoitella piirtämistä ohjatusti, tutustu siinä tapauksessa Taidekurssien kurssivalikoimaan osoitteessa www.taidekurssit.fi Pätevän ohjauksen avulla voit välttää piirtämiseen liittyvät haasteet helpommin ja nopeammin.


Terveisin,


Tuomas




Comments


bottom of page