Hei! Kirjoitin aikoinaan artikkelin aiheesta "Tuhoaako tauko taidot". Tässä kirjoituksessa kertaan joitakin artikkelin pääkohtia ja tuon mukaan uusiakin näkökulmia.
Harjoitustauon vaikutukset
Tauko taitojen harjoittamisesta voi aiheuttaa taitotasossa laskua tai tietyissä tapauksissa "ruostumista", mutta se ei yleensä kokonaan "tuhoa" taitoja, erityisesti jos ne ovat jo vakiintuneita ja hyvin harjoiteltuja. Kuitenkin tauon vaikutus taitoihin riippuu monista tekijöistä:
Taidon luonne: Motoriset taidot, kuten pyörällä ajo tai uiminen, säilyvät usein pitkään ilman harjoittelua, kun taas monimutkaisemmat taidot, kuten soittaminen tai vieraan kielen puhuminen, saattavat tarvita säännöllistä ylläpitoa.
Soitin nuorempana kitaraa ja tein aktiivisesti musiikkia. Jossain vaiheessa musiikin tekeminen loppui ja kitaran soitto unohtui. Nyt noin 15-20:n vuoden tauon jälkeen taitotasoni on varsin olematon. Muistan osan soinnuista ja joitakin asioita, joita toistin kaikkein eniten, mutta mitään järkevää en pysty enää soittamaan.
Tauon pituus: Lyhyt tauko (esimerkiksi muutama viikko tai kuukausi) ei yleensä aiheuta merkittävää taitotason laskua. Pitkät tauot, erityisesti vuosia kestävät, voivat kuitenkin vaatia merkittävää uudelleenharjoittelua.
Jos haluaisin nyt alkaa soittamaan tosissaan kitaraa, täytyisi minun aloittaa suunnilleen uudelleen alkeista.
Alkuperäinen taitotaso: Jos olet saavuttanut korkean taitotason ennen taukoa, paluu entiselle tasolle voi olla nopeampaa kuin aloittaminen alusta.
En ole saavuttanut missään korkeaa taitotasoa, joten minulla ei ole omakohtaista kokemusta asiasta. Ainoastaan voimaharjoittelussa olen huomannut, että vanhat voimat palautuvat yllättävän nopeasti.
Henkilökohtaiset tekijät: Genetiikka, fyysinen kunto ja ikä voivat vaikuttaa siihen, kuinka nopeasti taitotaso palautuu tauon jälkeen.
Viitaten edelliseen ihmettelen, että alotettuani uudelleen voimaharjoittelun edistymiseni on ollut paljon nopeampaa kuin oletin. Oletan, että genetiikkani tukee enemmän kestävyyslajeja, mutta toisaalta kun olen yrittänyt käynnistää uudelleen vanhaa juoksuharrastusta ei siitä oikein ole tullut mitään. Tähän voi vaikuttaa ikäkin. Nuorempana pystyin lähtemään melko pitkällekin juoksulenkille tuosta vaan vähän pitemmänkin tauon jälkeen.
Mielentila ja motivaatio: Positiivinen asenne ja vahva motivaatio oppia ja palauttaa taitoja voivat nopeuttaa paluuta tauon jälkeen.
Omien kokemusteni mukaan tämä on kaiken A ja O. Meissä kaikissa on paljon potentiaalia, mutta oikea tahtotila voi olla hukassa. Jos ei löydä riittävää syytä toimia, on todella vaikea ponnistella sinnikkäästi kohti tavoitetta. Tekemiselle täytyy löytyä riittävän voimakas motiivi. Olen itse käynyt elämässäni läpi sellaisen muutosprosessin, että uskoni ihmisen oppimiskykyyn on vahvistunut valtavasti. Yksikään ihminen ei silti ole superihminen. Pelkällä tahdonvoimalla ei kaikkia esteitä ylitetä.
Tauon hyödyt?
On myös huomioitava, että tauot voivat itse asiassa olla hyödyllisiä oppimisessa ja taitojen kehittämisessä. Ne voivat tarjota mahdollisuuden palautumiseen, uuden inspiraation saamiseen ja näkökulman muuttamiseen. Esimerkiksi taiteilijat voivat kokea, että tauko auttaa heitä näkemään työnsä uusin silmin ja uusin ideoin. Liikuntalajeissa sopiva tauottaminen on aivan välttämätöntä palautumisen kannalta. Tämä toki pätee kuvataiteellisiinkin taitoihin, sillä aivot ja silmät väsyy. Harjoittelu on tehokkainta tuoreilla silmillä ja tuoreilla aivoilla.
Yhteenvetona, vaikka tauot voivat vaikuttaa taitotasoon, ne eivät yleensä "tuhoa" taitoja kokonaan. Palautuminen ja jatkuva harjoittelu tauon jälkeen ovat avainasemassa taitojen ylläpitämisessä ja parantamisessa.
Terveisin,
Okulaarinen tieteilijä
Comentários