top of page

Tämä oli lähtötaso kun aloitin taiteen tavoitteellisen harjoittelun

Hei!


Miten onnistuin kehittämään osaamiseni ammattimaiselle tasolle melko nopeasti? Sinnikäs luotettavaan tietoon perustuva harjoittelu oli avain. Lahjakkuusteoria ei täsmää monien empiiristen kokemusten kanssa. Tosin on siinä jotain perää. Genetiikalla on roolinsa lajissa kuin lajissa, mutta on hämmästyttävää miten paljon puutteita genetiikassa voi paikata kovalla työllä ja oikealla tiedolla.


Kuvassa näet piirustuksen, jonka piirsin tammikuussa 2017. Ei mikään kummoinen piirustus. Toki aloittelijalle ihan ok, mutta tavoitteeseen nähden teoksessa on paljon, paljon parantamisen varaa.




Hypätään ajassa vähän eteenpäin. Tämä piirustus on muistaakseni vuodelta 2009. Eli parin vuoden ydinperiaatekeskeisen harjoittelun jälkeen piirustuksissani alkoi olla jo ammattimaista otetta.



Sittemmin tuli opeteltua myös maalaamaan ja tässä yksi maalauksistani, jonka tein vuonna 2022.



Kyllä sitä jotain oppii kun tekee kovasti töitä. Opettajan urani aikana olen hallunnut ennen kaikkea välittää muilla tiedon siitä, että on äärimmäisen tärkeää keskittää voimansa perusasioihin. Yllä olevissa teoksissa ei ole käytetty mitään ihmetemppuja. Perusteet on kaiken A ja O.


Ai niin, yksi nopean kehityksen salaisuuksista on myös se, että ala heti opettaa kun osaat jonkin asian kohtuullisesti. Näin saat jäsenneltyä asiasta selkeän mentaalisen mallin mieleesi. Sisäistät asian nopeammin. Jos haluat tulla asiantuntijaksi, ala sellaiseksi heti. Aloin itse opettaa jo varhaisessa vaiheessa taiteilijan uraani ja se pakotti minut kehittymään. Jouduin perustelemaan asiat loogisesti itselleni, jotta ymmärtäisin mikä on asian ydin. Tästä oli aivan valtava apu. Nykyään jos haluan todella oppia jonkin asian kirjoitan siitä artikkelin tai kirjan, teen luennon tai kuvaan opetusvideon tai dokumenttivideon. Sovellan tätä metodia taiteeseen, tieteeseen ja teologiaan. Se toimii!


Jos et halua mennä näin pitkälle, tee ainakin muistiinpanoja. Tärkeintä on se, että asiat ei jää pelkästään pyörimään omaan päähäsi. Niin ne eivät välttämättä organisoidu koskaan käytännölliseksi tiedoksi. Tiedät ehkä paljonkin asioita, mutta selkeä syvällinen ymmärrys puuttuu ja asioiden väliset yhteydet eivät hahmotu. Pelkkä ajatus on jollain tavalla vielä liian abstrakti ja epäkonkreettinen. Ainakin minulla asioiden materialisoiminen ja konkretisoiminen toimii.


Käytännössä Taidekoulu alkoi niin, että aloimme Liisan kanssa vain tehdä kursseja ja opettaa ja siinä sivussa opimme itse ammattitason tekijöiksi. Molemmilla oli toki taiteellista taustaa lapsuudesta ja nuoruudesta, mutta osaaminen oli silti mitä oli. Liisa on meistä kahdesta luultavasti se geneettisesti lahjakkaampi. Hän on huolellisempi tekijä. Minä olen taas hullu työmyyrä kun asia on kiinnostava. Harjoittelin itseni väkisin vakavastiotettavaksi kuvataiteen opettajaksi. Jos julkisesti julistaa olevansa ammattilainen on elettävä sen mukaan. Tämä oli mielenkiintoinen ihmiskoe.


Terveisin,


Okulaarinen tieteilijä

Comments


bottom of page