Hyvä piirustus vaatii asiaan syventymistä ja keskittymistä. Tässä artikkelissa annan joitakin vinkkejä siihen miten voit valmistautua piirtämiseen.
Sopiva aika ja paikka
Kun tehdään jotakin vähän suuritöisempää teosta, tekemistä pitää jakaa osiin. Teos syntyy päivien tai viikkojen kuluessa. Kun piirustussessio kullakin kerralla alkaa, on hyvä valmistautua piirtämiseen virittäytymällä sopivaan mielentilaan. Rauhoitu piirtämisen äärelle ja varaa siihen riittävästi aikaa. Tee ympäristöstä miellyttävä ja käytännöllinen. Ota kaikki tarvittavat välineet käden ulottuville. Näin toimimalla voit minimoida häiriötekijöitä ja tarpeettomia keskeytyksiä.
Kärsivällisyys
Piirtäjän yksi tärkein ominaisuus on kärsivällisyys. Se, mikä ratkaisee teoksen lopputuloksen, ei välttämättä liity taitoihin vaan pikemminkin kykyyn työskennellä pitkäjänteisesti. Monen piirtäjän kohdalla tekniset taidot ja havainnointikyky ovat todella korkealla tasolla ja he pystyisivät taitojensa puolesta piirtämään upeita kuvia. Ilman kärsivällisyyttä taidot eivät kuitenkaan siirry paperille. Piirtäminen on usein hitaampaa kuin ulospäin saattaisi näyttää, ja monen hienon työn takana on yksinkertaisesti paljon tunteja.
Entä mitä tehdä, jos oma luonne on kärsimätön tai jos ei jaksa keskittyä yhteen asiaan kovin pitkään kerrallaan? Siinä tapauksessa on hyvä piirtää yhteen putkeen vain sen verran, kuin jaksaa piirtää huolellisesti. Tällä tavalla voidaan varmistaa se, että lopputulos on paras mahdollinen. Prosessia voi kaikin mokomin jakaa pieniin paloihin.
Vaikka oma keskittymiskyky olisikin hyvä, on silti hyödyllistä tauottaa työskentelyä. Ilman tauotusta omaan piirrokseen voi helposti turtua, minkä seurauksena on vaikeaa huomata tekemiään virheitä. Pieniä taukoja kannattaa pitää ainakin tunnin välein. Ja jos piirtää pitempään, usein viimeistään kolmen tunnin kohdalla omalle piirrokselleen on sokeutunut. Kannattaa siksi aika ajoin ottaa hieman etäisyyttä piirrokseen ja katsoa sitä sitten uudestaan tuorein silmin, kenties vasta seuraavana päivänä tai seuraavalla viikolla.
Miten valmistautua piirtämiseen?
Valmistautuminen auttaa saamaan piirtämisestä kaiken mahdollisen irti ja tekee työskentelystä mukavampaa.
Valitse riittävän valoisa ja rauhallinen tila. Piirrä tilassa, jossa voit keskittyä parhaiten.
Ota esiin piirustustarvikkeet
Teroita kynät valmiiksi.
Ennen kuin alat piirtää varsinaista teosta, lämmittele hetki piirtämällä suoria viivoja ja ympyröitä. Tämä herättelee käden ja mielen yhteistyötä ja auttaa sinua virittymään sopivaan mielentilaan.
Kokeile piirtämisessä käytettäviä kyniä ja välineitä ja sitä, miten ne käyttäytyvät sävytetyllä ja karkealla paperilla. Kokeile myös, miten erilaiset kynät toimivat yhdessä.
Päätä, piirrätkö pöydällä vai maalaustelineen ääressä ja käytätkö apuna vanerilevyä. Jos piirrät pöydällä ja käytät piirustusalustana vanerilevyä, aseta se niin, että levyn alareuna lepää reisiesi päällä ja yläosa on pöydänreunaa vasten. Tällöin piirustusalusta on sopivassa kulmassa silmiisi nähden ja silmien etäisyys paperin eri kohtiin on suunnilleen sama. Voit asettaa alustan myös maalaustelineeseen ja piirtää seisten.
Jos päätät piirtää pöydällä ilman vanerilevyä, kiinnitä erityistä huomiota siihen, ettei piirustuksesi veny ja mittasuhteet vääristy. Nosta paperi välillä pystyyn ja katso sitä vähän kauempaa.
Kiinnitä piirustuspaperi alustaan. Kiinnitykseen käy hyvin pätkä maalarinteippiä.
Tulosta mallikuva ja aseta se sopivalle etäisyydelle, kuten piirustusalustaan piirustuspaperin viereen. Jos olet oikeakätinen, aseta mallikuva työn vasemmalle puolelle ja päinvastoin. Piirtäessä voit katsoa referenssiä myös tietokoneen näytöltä tai mobiililaitteelta, mutta tulosta myös paperiversio. Paperiin on helppo tehdä merkintöjä. Voit tietenkin piirtää myös suorasta havainnosta. Aseta siinä tapauksessa malli sopivaan paikkaan ja sopivalle etäisyydelle piirustusalustaan nähden (ks. kuva artikkelin alussa)
Nyt olet valmis piirtämään.
Vinkkejä piirtämiseen
REFERENSSIKUVA TUTUKSI Ennen kuin alat piirtää, tutki aihetta rauhassa. Jos kyseessä on muotokuva, katso kasvonpiirteitä ja -muotoa. Yritä paikallistaa kuvasta tummin ja valoisin kohta. Kiinnitä huomiota varjojen muotoihin. Yksi hyvä apukeino referenssikuvaan tutustumisessa on piirtää se kerran tai pari ohuen paperin läpi. Jos käytät tablettia ja jotakin piirto-ohjelmaa, voit tutkia kuvaa myös digitaalisen piirtämisen keinoin. Tarkoitus on, että tulet kuvan kanssa niin tutuksi kuin mahdollista. Tämä helpottaa jatkoa, koska tiedät jo nyt, miltä potretin pitäisi näyttää.
KYNIEN KÄYTTÖ Piirrä kevyesti kaikissa vaiheissa. Tummimmatkin alueet syntyvät kevyellä painamisella niin, että grafiittia tai hiiltä lisätään kerroksittain. Piirrä siis kevyesti. Kaikki piirtäminen perustuu hyvin pitkälle viivan piirtämiseen eri tavoilla. Tasaiselta näyttävän varjostuksenkin voi piirtää pelkillä viivoilla. Harjoittele siis viivan piirtämistä. Piirrä rauhallisesti, hallitusti ja keskittyneesti.
HIILEN KÄYTTÖ LYIJYKYNIEN KANSSA Lyijykynien (eli grafiitin) ja hiilen sekoittamisessa on huomioitava joitakin seikkoja, jotta lopputulos olisi hyvä. Hiili tarttuu parhaiten puhtaalle pinnalle ja siksi ei ole suositeltavaa piirtää hiilikynällä paksun grafiittikerroksen päälle. Itse asiassa se ei edes onnistu, jos grafiittia on tarpeeksi paljon paperilla. Hiilikynällä on mahdollista piirtää lyijykynäjäljen päälle silloin, kun grafiittikerros on ohut ja käytössä on karkea paperi.
Terveisin,
Tuomas
Yorumlar