Hei! Maalaatko öljyväreillä? Jos maalaat niin mitä ajattelet maalaussession jälkeisestä pensselien pesurituaalista? Minua se ainakin ärsyttää ja toimii tehokkaana maalaamisen aloittamisen esteenä. Haluan päästä heti hommiin ja lopettaa yhtä nopeasti. Tiesitkö, että pensselien pesu ei itse asiassa ole välttämätöntä? Jatka lukemista niin kerron miten voit välttää siveltimien pesun ja silti säilyttää ne hyvässä kunnossa.
Siveltimien pesemisen turhuus
Öljymaalaussiveltimien jatkuva peseminen on todellakin turhaa, koska siveltimiä voi säilyttää tavalla, joka estää maalin kuivumisen niihin. Ratkaisu on pellavaöljyn ja neilikkaöljyn seos. Siveltimiä voi säilyttää astiassa, jonka pohjalla on tätä öljyseosta. Neilikkaöljy on kuivumista hidastava öljy ja pellavaöljyllä voi kätevästi jatkaa sitä niin, että saa pensselit uimaan tässä teholiemessä.
Ainoa puhdistus mikä maalaussession jälkeen täytyy tehdä on se, että pyyhkii enimmät maalit pois siveltimistä. Sitten siveltimet voi upottaa teholiemeen ja jättää siihen uimaan seuraavaan maalauskertaan asti. Siveltimet pysyy hyvänä ja käyttökelpoisina tässä liejussa vaikka monta viikkoa, ehkä kuukausiakin. Välillä voi olla tarpeen lisätä sekaan uutta öljyä jos maalaustauko venyy.
Tämä tapa säilyttää siveltimiä tekee maalaamisen aloittamisesta ja lopettamisesta helppoa ja nopeaa. Pensselit ovat aina heti käyttövalmiina ja maalaamisen voi lopettaa kuin seinään.
Entä värihygienia?
Joskus voi olla hyvä pestä pensselit perinteisellä tavalla tai sitten ei. En tiedä onko peseminen missään vaiheessa täysin välttämätöntä, koska hyvä värihygienia perustuu siihen mitä paletilla tapahtuu ja miten käytät siveltimiäsi. Siveltimestä tulee käyttövalmis kun pyyhit siitä enimmät öljyt pois. Öljyliemessä oleva maali ei saastuta siveltimiä pahasti.
Hyvä värihygienia on suhteellinen käsite. Realismia maalatessa värit saavat sekoittua orgaanisesti toisiinsa, koska superkirkkaita ja puhtaita värejä tarvitaan harvemmin ja silloin kun niitä tarvitaan voi ottaa puhtaan siveltimen tai puhdistaa käytössä olleen huolellisesti.
Toki tämä vaatii jonkin verran osaamista, koska sotkua on luonnollisesti helposti saada aikaan, kuin taidokas ja väreiltään oikeanlainen maalaus. Jos vasta aloittelet öljymaalausta niin kannattaa välttää kaaosta, vaikka se olisi hallittukin. Sitten kun tunnet miten värit toimivat, tulee maalaamisesta joustavampaa.
Silvetimien jatkuvan pesemisen voit kuitenkin unohtaa, ellet sitten rakasta perinteistä pesurituaalia.
Akryylimaalaukseen tämä vinkki ei sovellu öljyliemen osalta, koska akryylimaalauksessa käytetään erilaisia liemiä. Itse jätän akryylimaalaussiveltimet usein uimaan vesiastiaan. Se ei ole siveltimien eliniän kannalta kovin järkevää, mutta kumman kauan siveltimeni ovat silti säilyneet hyvinä.
Luonteita on erilaisia ja minä olen vähän hätäinen luonne. Haluan päästä nopeasti hommiin ja sitten alan jälkeenpäin korjata vahinkoja. En sano, että tämä on hyvä toimintamalli, mutta teen silti niin. Tähän on tarpeen kyllä lisätä se, että olen harjoitellut maalaamista paljon hallitummalla ja systemaattisemmalla tavalla.
Vapauksien ottaminen maalausprosessissa toimii paremmin niillä, jotka hallitsevat maalaamisen perusteet. Jos esimerkiksi paletilla on täysi värikaaos voi ongelmakohtaa olla vaikea paikallistaa. Sen sijaan jos värisekoitukset ovat siistissä ja loogisessa järjestyksessä on helpompi nähdä missä kohtaa jokin sekoitus on lähtenyt väärille raiteille.
Kaaoksesta on hyvä muistaa se, että silloin kun se sallitaan, täytyy sen olla hallittu kaaos. Hyvän maalauksen tekeminen on aina tavalla tai toisella tarkkaa työtä.
Oli miten oli, jatkuvan pensselien puhtaaksi jynssäämisen voit unohtaa kun otat käyttöösi 'teholiemen'.
Terveisin,
Okulaarinen tieteilijä
No, tämähän oli hyvä vinkki!